Nyligen berättade NSD om chefsflykten i Pajala. Sammanlagt handlar det om tolv kommunala toppchefer som sagt upp sig eller slutat under 2024 och fram tills idag: flygplatschefen, kommunchefen, utvecklingschefen, säkerhetschefen, kommunikationschefen, kulturchefen, en rektor, två biträdande rektorer, ekonomichefen och – senast – skolchefen och HR-chefen.
I sin skrivelse till kommunen larmar nu Visions, Kommunals, Vårdförbundets och Sveriges Lärares lokala förbund om en tillitskris mellan kommunens tjänstepersoner och Pajalas politiker.
– Vi ser att det politiska läget förvärrats de senaste månaderna och att det är jobbigt för alla, från chefsnivå till vanliga medborgare, säger Erik Waara, för Vision som företräder chefer och tjänstepersoner.
Ett problem är enligt facken att politiker detaljstyr tjänstepersonernas arbete. Vilket man menar leder till minskat handlingsutrymme, långsammare beslutsprocesser, fördyringar – men också att tjänstepersonerna inte känner att deras kompetens värderas.
Facken anser att det är olämpligt att styrande politiker går ut offentligt och uttalar att de inte har förtroende och inte kan lita på tjänstepersonerna. Något som enligt facken inte bara skapar en atmosfär av misstänksamhet, tystnadskultur och rädsla för repressalier utan även ohälsosam stress, ökad sjukfrånvaro och högre personalomsättning. Men också gör det svårt att rekrytera.
– Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Det är en så tråkig utveckling, särskilt som Pajala egentligen är en så fin kommun, säger Erik Waara.
Lösningen?
– Jag tror att politiker, tjänstepersoner och fackförbund måste samarbeta och ha en öppen dialog. Sedan måste man börja tänka på hur man uttrycker sig utåt, säger Erik Waara.
Nya kommunchefen Magdalen Alatalo Berg säger att hon efter tre dagar på sin post inte kan uttala sig i sakfrågan. Men att hon uppskattar fackens engagemang:
– Min bild är att vi tillsammans ska hitta en väg framåt.
Kommunalrådet Birgitta Rantatalo (S) säger sig ha ”full förståelse för kritiken”.
Enligt henne har en förbättring redan påbörjats i och med ett avtal med Sveriges kommuner och regioner och Kommuninvest, kommunernas ”bank”. En av punkterna innebär att politikernas och tjänstemännens roller ska tydliggöras:
– Genom utbildning.
När barn- och utbildningsnämndens ordförande tidigare rev upp skolledningens beslut att bussa elever från skolan i Tärendö till Pajala stöddes det i efterhand av kommunalrådet.
Någon självrannsakan kring det idag?
Birgitta Rantatalo säger att hon tror att fackens skrivelse utgår från en helhetsbild, men att alla har brister:
– Sedan har jag inte gjort någon djupare analys.
Vid lokala Socialdemokraternas årsmöte i söndags deltog ett 50-tal nya och gamla medlemmar, vilket är dubbelt så mycket som vanligt, enligt partiets ordförande.
Ska även det ses som ett missnöje kring hur kommunen sköts?
Birgitta Rantatalo säger att partiordförande ska svara, men att hon är positiv till en tillströmning.
Partiordförande Gottfrid Augustsson Lassi beskriver årsmötet som lugnt, och kan inte se något misstroende:
– Det var inga konflikter, kanske någon meningsskiljaktighet. Gamla ledningen har ett grundmurat förtroende.
När får nya medlemmar delta i beslut kring vallistor och annat?
– Rösträtten gäller 30 dagar efter att medlemsavgiften är betald, säger Gottfrid Augustsson Lassi.