Avtalet gäller gruvserviceuppdrag vid Kaunis Irons dagbrott. Avtalet träder i kraft i januari 2024 och omfattar maskinarbeten inom malmproduktionskedjan och produktionsstödjande arbeten.
Det tidigare avtalet med Snells entreprenad sades upp i juni.
– Vi har gjort en stor upphandling där vi utvärderat några olika parametrar, som varit mycket viktiga för oss. Bland annat det systematiska arbetsmiljöarbetet. En annan faktor är att det är viktigt att företaget är lokalt förankrat och vi ser Tapojärvi som en lokal entreprenör som under en lång tid varit en pålitlig och stabil servicepartner till gruvindustrin, säger Johan Oja, platschef vid Kaunis Iron.
Tapojärvi Sverige AB ingår i den finska Tapojärvikoncernen, som grundades i mitten av 1950-talet. Tapojärvi Sverige bildades 2015 och har sitt säte i Haparanda.
– Vi är glada över att starta ett nytt samarbete med Kaunis Iron. Personligen ligger Pajala mig varmt om hjärtat och vi kommer att stödja och vara en del av samhället på samma sätt som vi är på övriga verksamhetsorter, säger Mari Pilventö, verkställande direktör på Tapojärvi Sverige AB.
Tapojärvi uppger att bolaget är i behov av att rekrytera till det nya avtalet och att tanken är att rekrytera lokalt. En möjlighet är att flertalet av de som berörs av varslet från Snells entreprenad kan få anställning i Tapojärvi.
Johan Oja poängterar att Kaunis Iron inte varit missnöjd med Snells entreprenad.
– Vi har andra avtal med dem och ett gott samarbete som vi ser fram emot en fortsättning på, säger han.
Magnus Pekkari, vd vid Snells entreprenad, är besviken.
– Det är en hård smäll för bolaget. I första hand tänker man på våra anställda. Det är osäkert vad som händer med dem. Vi som bolag måste börja jobba med en avveckling av uppgifterna i detta nu.
Pekkari uppger att Snells måste se över sitt engagemang i olika frågor och även blicka mot andra orter.
– Vår verksamhet krymper och det påverkar givetvis våra möjligheter att jobba mot föreningsliv och i frågor exempelvis kopplade till inflyttning. Vi är ett Pajalaföretag och det svider så klart, men vi måste i högre grad fokusera på andra orter där vi har verksamhet. Exempelvis i Aitik, i Malmbergsgruvan och den betongstation som vi har vid Luleå industripark och den täktverksamhet vi ska gång med kopplat till H2 Green Steel i Boden.