Bakslaget: Pridefestivalen ställs in

Tornedalen Pride kommer att ställas in i år. Nu riktar föreningen bakom arrangemanget kritik mot Pajala kommun. ”Jag tycker det är katastrof”, säger ordförande Joakim Isaksson Markström.

"Det är otroligt viktigt, vi märker att det finns ett behov. När vi träffar framför allt barn och unga, och våra medlemmar, märker vi att de här mötesplatserna är livsviktiga", säger Joakim Isaksson Markström om Pride.

"Det är otroligt viktigt, vi märker att det finns ett behov. När vi träffar framför allt barn och unga, och våra medlemmar, märker vi att de här mötesplatserna är livsviktiga", säger Joakim Isaksson Markström om Pride.

Foto: Petra Älvstrand

Pajala2023-05-04 18:25

RFSL Luleå och norra Norrbottens län har meddelat att Tornedalen pride i Pajala kommer att ställas in i år. Enligt ordförande Joakim Isaksson Markström finns det flera anledningar till det.

– Jag skulle säga att den stora anledningen är att vi dels under 2022 hade god kontakt med kommunen. Vi var uppe och besökte kommunledningen och berättade om vårt mål att flytta Tornedalen Pride från sommaren till våren för att kunna involvera skolan på ett annat sätt, vi vill att alla som bor i Pajala kommun ska kunna delta.

Ordföranden beskriver kommunen som positiva till det. Under hösten ska föreningen skickat in ansökan där de enligt Joakim Isaksson Markström sökte 250 000 kronor till Tornedalen pride och ytterligare 150 000 kronor till utbildningsinsatser för de som arbetar med barn och unga.

– Vad gäller utbildningsinsatserna fick vi snabbt förklarat för oss att det kommer bli svårt under 2023 att genomföra, då drog vi tillbaka vår ansökan. Men ansökan om finansiering för festivalen drog ut på tiden.

En månad efter att kommunen fått ansökan, i november, ska föreningen fått höra att den hamnat mellan stolarna. 

– Andra återkopplingen fick jag i februari. Då fick vi veta att vi hade blivit beviljade 10 000 kronor men med återremiss vilket betydde att kommunen ville ha mer utförlig förklaring till hur festivalen skulle anordnas.

Joakim Isaksson Markström menar att föreningen väntat på kommunen in i det sista. Helst hade de velat genomföra Tornedalen pride i februari eller mars. 

– Men i och med att kommunens svar dröjde så pass länge, att man också ger oss 10 000 kronor av 250 000 sökta gjorde att vi bestämde oss för att ställa in. Vi mäktar inte med, vi är en ganska pressad organisation.

– Det blir också någonstans en markering mot att man inte kan behandla vår förening hur som helst. Uppenbarligen är det någonting som brustit när man inte fört upp det här på bordet och ger svar efter fyra månader. Jag tycker det är katastrof.

Ulrica Hammarström (S) är kommunalråd i Pajala kommun och är även hon av uppfattningen att de deltagande ledamötena var positiva till presentationen som föreningen lade fram inför Tornedalen pride, men menar samtidigt att kostnaden inte nämndes då.

– Totalt sökte de 400 000 för Tornedalen pride och hela vårt föreningsbidrag är mindre än det, vilket innebär att det för det första skulle äta upp hela den summa som vi avsätter till föreningsbidrag under ett helt år. Hade vi tagit det utöver ram hade det inneburit att kommunen hade gjort ett underskott på helår.

Hon menar också att kommunen haft återkoppling till föreningen både genom henne själv men också via andra politiker och tjänstemän. Vad gäller ansökan på 250 000 medger Ulrica Hammarström att den behandlades lite senare. 

– Vi har också vissa tider då vi behandlar dessa ansökningar och den föll in i det, då blev det sent för dem. Det har bytts en del folk på kommunen, sedan har det varit valår och ny majoritet och innan allt var informerat. Vissa saker hanns helt enkelt inte med och det är jättetråkigt men så blev fallet.

– Jag förstår att de är besvikna att vi inte kunde tillhandahålla hela summan. Vi vill fortfarande genomföra Tornedalen pride och den normala summan som vi gett till pridetåget på Pajala marknad hade vi absolut inga problem att tillhandahålla.

Hur viktigt är Pride?

– Jag tycker det är jätteviktigt, det tycker vi nog allihopa.

TORNEDALEN PRIDE

Föreningen Tornedalen Pride föddes år 2014 då den första Prideparaden arrangerades och tågade genom Pajala samhälle. Visionen med projektet var att skapa ett öppet klimat i Tornedalen gällande HBTQ-frågor (HBTQ = homo, bi, trans och queer). Från och med 2020 så arrangerade Tornedalens Pridefestival av RFSL Luleå och Norra Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!