Det var i torsdags, när kommunen meddelade fastighetsägaren, den ekonomiska föreningen Untek, att hyreskontraktet för förskolelokalen sägs upp, som de boende i Junosuando fick veta att förskolan läggs ned. I måndags kväll hölls sedan ett möte med berörda föräldrar av skolans rektor, skolchefen och Barn- och utbildningsutskottets ordförande.
– De påstod att det har varit en nedgång av barn i byn sedan 2018 och att minskningen fortsätter. Men nu säljs här ju hus, vilket gör att familjer som har eller kommer att skaffa barn flyttar in, säger Alina Zetterlund.
Hon flyttade själv till Junosuando för några år sedan, och driver idag en körskola med verksamhet i Pajala och Kiruna. I familjen ingår även hennes man och tre barn på 11 år, 9 år och 11 månader. Tanken var att den minsta skulle börja på byns förskola efter jul.
– Men nu säger kommunen att vi får söka plats på friskolan i Kangos, nio kilometer bort. Samtidigt vet vi ju inte ens om hon kommer in där, säger Alina.
Ett annat alternativ är att söka plats på någon av kommunens förskolor i Pajala – dit de fem barnen som berörs under nästa termin lovas förtur.
– Men det innebär förskoledagar från 6-6 då jag och min man jobbar borta. Det tycker jag är för länge för 1-åring. Dessutom skulle vi behöva sitta 40 minuter på en väg med Sveriges tyngsta trafik i vinterväglag. Det känns inte heller särskilt roligt. Så då måste jag välja mellan att vara mamma och att jobba, och då väljer jag självklart att vara mamma, säger Alina och tillägger att majoriteten av de andra berörda föräldrarna också har arbeten utanför Pajala.
Men även själva byn påverkas, enligt henne:
–Man gör ju byn extremt oattraktiv med tanke på att nedläggningen av förskolan gör att badet, gymmet, gympasalen, Kaunis Irons boende, regionens distriktsverksamhet och kommunens hemtjänst som nu finns i huset måste flytta. Untek får idag 537 000 av kommunen i årshyra för dagiset. Det gör att föreningen kan driva hela byggnaden, säger Alina, verksam i Untek.
Föräldrar med barn på förskolan tillfrågades enligt henne i juni av kommunen om de frivilligt kunde tänka sig att flytta barnen.
Hur går ni vidare?
– Vi ska se om vi kan överklaga beslutet och kommer att kämpa in i det sista, säger Alina Zetterlund.
Nya skolchefen Christina Karinen Sturk säger att kommunstyrelsens nedläggningsbeslut grundar sig på en utredning som barn- och utbildningsutskottet beslutade om i mars: om förskolans framtida organisation ur ett barn- och arbetsmiljöperspektiv samt ett ekonomiskt perspektiv:
– Minskade barnkullar under fem år och att förskolan idag bara har tre barn gör sedan att förskolan inte kan vara kvar.
Karinen Sturk säger att hon förstår de berörda familjerna, men att beslutet även är nödvändigt ur ett ansträngt bemanningsperspektiv i Pajala. Personalen erbjuds förflyttning.
Besparingen?
– Det är svårt att beräkna exakt. Men kring 600 000 kronor, beroende på hur många som väljer friskolan där kommunen får betala.
Skolchefen säger att en god dialog hålls med friskolan i Kangos:
– Liksom kommunala skolor är friskolor skyldiga att ta emot förskolebarn.
Enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) kan medel sökas för badhusverksamheten. Biblioteket planeras bli kvar.