Boende läggs ned – personalen i chock

För drygt två veckor sedan fick personal, anhöriga och boende chockbeskedet att Björkkullens äldreboende ska vara nedlagt och tömt – i maj. Redan veckan efter flyttades den första boende ut. Nu har två i personalen sagt upp sig. ”Vi är chockade”, säger 32-åriga undersköterskan Maja Starlind.

Personalen på Björkkullen vittnar om starka känslor efter den snabba nedläggningen av boendet. Camilla Johansson, Fatemah Siezade, Gamaw Lahpai, Ylva Lindgren, Amornthep Phongkacha, Mona Tano, Elin Videkull Alldén och Maja Starlind. Saknas: Mulwee Boo.

Personalen på Björkkullen vittnar om starka känslor efter den snabba nedläggningen av boendet. Camilla Johansson, Fatemah Siezade, Gamaw Lahpai, Ylva Lindgren, Amornthep Phongkacha, Mona Tano, Elin Videkull Alldén och Maja Starlind. Saknas: Mulwee Boo.

Foto: Maria Engström-Andersson

Pajala2022-04-11 06:00

Hon och boendets övriga åtta anställda vittnar om att det har varit starka känslor efter beskedet. Fast inte på grund av nedläggningen i första hand. 

– Det är mest sättet det går till på. Att man inte tar någon hänsyn till personal, brukare och de anhöriga, säger Maja.

På boendet bor åtta boende. Att det skulle bli en nedläggning meddelades första gången för fem år sedan då det bestämdes att lokalen skulle omvandlas till ett trygghetsboende.

–Då sas det att alla vi i personalen skulle flytta med de boende till en ny enhet. Men nu har vi plötsligt fått veta att både vi och de gamla ska spridas ut, säger undersköterskan Ylva Lindgren som liksom de övriga anser att det skapar en stor oro för alla inblandade, och också river upp en bra omsorg.  

Tidpunkten kom också som en total överraskning. 

– Enda informationen vi annars har fått är en lapp på ytterdörren i juni ifjol där det stod att Björkkullen skulle läggas ner under 2022, säger undersköterskan Mona Tano. 

Besvikelsen över kommunens agerande har gjort att hon och en kollega sagt upp sig. Fler funderar på det. Undersköterskan Camilla Johansson som anställdes i december känner sig lurad: 

– Kommunen sa inget om nedläggningen och jag sa upp mig från ett fast jobb på ett annat särskilt boende. Nu riskerar jag att få en pooltjänst. 

Enligt kommunen beror brådskan på en akut personalbrist och att platser blivit lediga på andra särskilda boenden. Kan ni förstå kommunens agerande med tanke på det? 

– Jag förstår att det är praktiskt. Men man har ju inte tänkt på de boende, anhöriga och personalen. Personalbristen blir ju inte heller löst av det här, säger Maja.

Enligt Kommunals Anna-Karin Drugge har kommunen brutit mot det samverkansavtal som innebär att fack och anställda ska informeras i god tid inför förändringar:

 – Fortfarande vet vi inte ens hur de nya tjänsterna ska utformas.  

Vad tycker ni att kommunen ska göra nu?  

– Bäst vore om de lugnade ner sig med stängningen, satte igång ombyggnaden av Ängsbacken dit det var sagt att vi skulle flytta och sedan låter oss och de boende flytta dit tillsammans, som det var sagt, säger Ylva Lindgren. 

Semestertider snart, hur känns det? 

– Jag ser inte framåt. Det känns som om luften har gått ur, säger Maja Starlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!