Bildextra: Sol på balparen

Många ville få en glimt av festligheterna när det äntligen var dags för studentbal i Pajala. Men det de flesta inte visste var att det inte höll på bli någon triumfmarsch efter röda mattan för studentparen…

Foto: Johan Eklöf

PAJALA2015-06-10 21:21

Som vanligt hade pajalabor och andra samlats utanför Folkets Hus för att se de omkring femton festfina studentparen anlända. Fjolårets kull kom med buss. Men det här året var det amerikanska vrålåk och andra bilar som gällde – liksom flaket till en A-traktor. Och se, det gick ju alldeles utmärkt.
– Vi ska ha så kul ikväll, sa en glittrande glad Jonna Kostet.
Hon hade sällskap av kompisen och kusinen Madelene Lehto till balen, och tyckte absolut att de tre åren på industriprogrammet var värda att fira.
– Jag har alltid gillat att göra saker istället för att sitta och skriva. Sedan spelade förstås gruvan in när jag valde inriktning. Nu är det som det är med den. Men jag har fått ett gruvjobb i Svappavaara och ska pendla dit. 
En annan av årets 42 avgångselever i Pajala är 18-åriga Lovisa Krutrök. Hon går ut el- och energiprogrammet:
Säg något bra som du har lärt dig…
– Ha ha, tja… jag kan dra el i ett hus.
På plats i vimlet fanns även Laestadiusskolans stolta rektor, Ann-Marie Mäki Larsson:
– Jättekul att se eleverna och deras lycka. De har kämpat hårt, och nu tar de klivet från att vara barn till att bli vuxna.  Så det här känns häftigt.
Till sist, så var det ju det här med röda mattorna…?
Ellen Wilhelmsson i pajalastudenternas balkomitté, förklarar leende:
– Vinden gjorde att mattorna blåste iväg. Men till sist skruvade vi fast dem i plattorna på marken. Så då löste det sig ju…

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om