Starka känslor och stor stolthet när pride firade tio år

Tornedalen Pride firade tioårsjubileum och Norrbottens pridepris delades ut för första gången. Priset gick till Sattajärviborna Eva Rova och Per Johansson som enligt motiveringen "Gett ljus till de som behöver det mest".

Oräkneligt var antalet regnbågsflaggor i prideparaden.

Oräkneligt var antalet regnbågsflaggor i prideparaden.

Foto: Linnea Huhta

Pajala2024-07-07 19:55

Initiativet till Tornedalen Pride togs under en fest på Folkets Hus i Pajala, berättar Marika Solgevik Svala som är en av grundarna. Idén gick från planering till verklighet och är nu en bestående del av Pajala marknad. I samband med Rosa torsdag, som gjorde comeback jubileet till ära, uppträdde Tess Merkel Salomonsson från Alcazar och Martin Rolinski från Bodies Without Organs. Ett firande som lockade närmare hundra personer. 

undefined
Katarina Jonsson och Irene Johansson, glada volontärer i samband med prideparaden.
undefined
The Magnettes, Sanna Kalla och Rebecka Digervall, sjöng låten Who we are som de skrev till Tornedalen Pride för tio år sedan.
undefined
Den vana talaren, Joakim Isaksson Markström är verksamhetsledare för RFSL Luleå och Norra Norrbottens län.
undefined
"Surisarna som är emot Pride, är en av anledningarna till att vi måste fortsätta arrangera prideprarader" säger Krista Randelöv.

Lördagens prideparad blev också välbesökt med flera hundra deltagare och representanter fanns från föreningar, företag och politiskt håll – utöver alla privatpersoner som anslöt för att visa sin stolthet och sitt stöd för allas lika värde. Verksamhetsledare för RFSL Luleå och Norra Norrbottens län presenterade den nya utmärkelsen "Norrbottens pridepris".

undefined
Eva Rova var årets talare på Tornedalen Pride och lyfte vikten av att alla ska få vara sig själva och älska den en vill.
undefined
Solen skiner över Prideflaggan.
undefined
Deltagare i alla åldrar spred kärlek och omtanke i prideparaden.
undefined
Prideparaden startade från Soltorget i Pajala.
undefined
Med högtalaren på ryggen leder Joakim Isaksson Markström prideparaden runt Pajala marknad.

– När mörka vindar blåst i Tornedalen har Eva Rova och Per Johansson fortsatt hissa sin prideflagga som gett ljus till de som behöver det som mest [...] Åh jag blir jätterörd, avbryter Joakim Isaksson Markström sig själv vid uppläsning av motiveringen till mottagarna av Norrbottens pridepris. 

undefined
Marika Solgevik Svala och Johanna Sirkka är två av grundarna av Tornedalen Pride. De höll gemensamt i ett hoppingivande jubileumstal till alla hundratals som anslutit till Soltorget.
undefined
För allas lika rättigheter.
undefined
I skydd av regnbågens alla färger finns gott om plats för dans, lättast är det för de små.
undefined
Med tron på fred, hopp och kärlek gick hundratals marknadsbesökare i prideparaden.
undefined
Pridetåget på målrakan.
undefined
Samarbete på hög nivå när flaggan ska säkras mot läktaren utanför skolgården där prideparaden gått i mål.
undefined
Per Johansson och Eva Rova tog emot Norrbottens Pridepris som delades ut för första gången av RFSL Luleå och Norra Norrbottens län. Prisutdelare var projektledare Recbecka Digervall och verksamhetsledare Joakim Isaksson Markström.
undefined
Med transflaggan till vänster och en av de lesbiska flaggorna till höger, den kallas för "Lesbian Sunset".
undefined
Oräkneligt var antalet regnbågsflaggor i prideparaden.
undefined
Både föreningar, företag och regionen hade tagit fram egna flaggor.

Det var inte bara verksamhetsledaren som rördes till tårar, publiken enades i både skratt och gråt i samband med prisutdelning, tal och musik. Pridetågets musik ljöd över byn och de glatt dansande och marscherande deltagarna sammanstrålade i stolthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!