Besvikelsen på statsråden – och skolan

Skolinspektionen har släppt en rapport om flerspråkiga barn – utan att nämna nationella minoriteter. Nu vädrar Svenska Tornedalingars Riksförbund sitt missnöje med statsråden.

Missnöje. STR vill se bättre arbete i att synliggöra de nationella minoriteterna i skolan.

Missnöje. STR vill se bättre arbete i att synliggöra de nationella minoriteterna i skolan.

Foto: K-L Sundkvist

pajala2017-09-06 15:38

Gustav Fridolin (MP) och Alice Bah Kuhnke (MP) står som mottagare på förbundets yttrande. STR:s ordförande Bengt Niska och verksamhetsledaren Maja Mella påpekar att meänkieli, finska, jiddisch, romani chib och samiska inte nämns med ett enda ord i en rapport som skolinspektionen nyligen har släppt.

Förskolans arbete med flerspråkiga barns utveckling – så heter rapporten.

"Vi befarar att rapporten är en bidragande orsak till varför kommuner väljer att förändra modersmålsstödet för nationella minoritetsspråk" – så reagerar Svenska Tornedalingarnas Riksförbund.

"Det är häpnadsväckande att Skolinspektionens fokus för flerspråkighet inte berör nationella minoritetsspråk", skriver man vidare i yttrandet till statsråden.

Man befarar att det ligger bakom att kommuner förändrar modersmålsstödet för nationella minoritetsspråk. Luleå är ett exempel. För samma dag, under tisdagen, skickade Svenska Tornedalingars riksförbund ut ännu ett brev – till Luleå kommun. Brevet är rubricerat "Vädjan för barns rätt till meänkieli i Luleå".

Förbundet säger sig ha fått signaler, från tornedalska föräldrar som är bosatta i Luleå, att lärarresurserna för modersmål har förändrats i förskolorna.

"Förbundet vill betona allvaret i situationen och vikten av att finna bra lösningar för meänkielitalande barn."

De befarar att lärarresurserna inte är anpassade så att meänkielitalande barn får utbildning i sitt språk. Nu kräver STR att få träffa representanter från både nämnd och förvaltning i Luleå.

Norrbottens Media har sökt ansvariga i Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om