Hon berättar att föreningen sedan 1990-talet har kämpat för att hålla slyn borta från slåttermyren, idag en av Pajalas största besöksattraktioner. Genom att slå marken gynnas inte bara växter, fåglar, insekter och djur som trivs på öppna ytor. Myrslåttern är dessutom ett sätt att bevara ett stycke norrbottnisk kulturhistoria. Men nu dras alltså ersättningen för arbetet in.
– Vi fick tidigare indikationer på att det kunde bli sämre. Men inte att det skulle bli noll, säger Anna-Lena Lehto som beskriver beskedet ”lite som en kalldusch”.
För föreningens del handlar det om 700 000 kronor som försvinner.
– Det betyder att vi inte kan ta in sommarjobbare för att slå myren. Tyvärr slyar det igen väldigt snabbt, säger Anna-Lena Lehto.
Men även annat påverkas:
– Vi har ofta besök av skolklasser, drar upp skidspår på vintern och ser till att det finns ved på grillplatserna. Viss uppvärmning av stugorna behövs också, och plogning av vägarna. Det är ju sådant som också finansieras med den här ersättningen, säger Anna-Lena Lehto.
Utöver det finns en stor osäkerhet kring 200 000 kronor som Vasikkavuoma utveckling har i anslag för att sköta naturreservatet. De medel som länsstyrelsen i Norrbotten har att dela ut i form av skötselavtal för naturreservat har nämligen minskat från 50 till 16,7 miljoner kronor.
– Där väntar vi på besked, säger Anna-Lena Lehto.
Känslan nu?
– Det känns som om vi i norra Sverige inte räknas. Myrslåtter sker till största delen här, säger Anna-Lena Lehto.
Även Länsstyrelsen oroas. Totalt beräknas omkring 100 miljoner kronor försvinna från länet i och med den indragna myrslåtterersättningen. Det är pengar som i fjol delades ut som ersättning för myrslåtter till 470 företagare i länet – och som motsvarar cirka 38 procent av allt jordbrukarstöd till Norrbotten.
– Det är ett oproportionerligt hårt slag mot Norrbotten. Inte bara för att markerna riskerar att växa igen med stora förluster för den biologiska mångfalden eller för kulturmiljöns skull. Det kommer att få stor betydelse för de företagare som håller på med det här, säger Ove Karlsson, enhetschef vid länsstyrelsens landsbygdsenhet.
Bakgrunden till läget är att ansvaret för myrslåtterersättningen vid årsskiftet lades över från Jordbruksverket till Naturvårdsverket. Eftersom myrslåttern saknas i klimat- och näringslivsdepartementets budget finns nu inga medel att dela ut.
– Men vi hoppas att beslutet ska kunna omprövas längre fram, säger Ove Karlsson.
Enligt SVT, som tidigare rapporterat om saken, har Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterat indragningen så här i ett mejl till kanalen:
”Regeringen var tvungen att lägga en stram budget för 2023, bland annat på grund av den högsta inflationen på decennier, på grund av lågkonjunkturen och de höga elpriserna. Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram i klimat- och miljöpolitiken, och det ska vi fortsätta göra. Regeringen kommer därför att återkomma med nya reformer inom miljöpolitiken – när ekonomin tillåter – de kommande åren.”
Vad tänker du om det?
– Det kan vara svårt att få till en politisk ändring. Men vi ska i alla fall försöka belysa hur det här slår mot Norrbotten, säger Ove Karlsson.