Bastubaletten drar ut på turné

Inför Bastubalettens premiär funderade de på att fly landet. Nu är en andra säsong på gång, och de fem balettdansande tornedalingarna gör sig redo för turné.

I trim. Rodden i Torneälven vid barndomshemmet i Autio är viktig träning inför nästa inspelning av Bastubaletten.

I trim. Rodden i Torneälven vid barndomshemmet i Autio är viktig träning inför nästa inspelning av Bastubaletten.

Foto: Thea Holmqvist

Pajala2016-07-06 06:00

Nedanför barndomshemmet i Autio gör Bengt Niska i ordning roddbåten.

– Det är så här jag håller mig i form till baletten.

Mycket rodd blir det, för det gäller att hålla sig i trim. Förutom att succéserien Bastubalettens andra säsong spelas in under sommaren har de fem dansarna tänkt ta med sig hela baletten ut på vägarna.

– Det finns långt gångna planer på en turné, men jag vet inte hur mycket managern låter mig avslöja, säger Bengt Niska.

Cirkusen drog igång för ganska precis ett år sedan. Efter viss tvekan tackade tidigare kommunalrådet och riksdagsledamoten Bengt Niska ja till att dansa balett i tv-apparater över hela Sverige.

– Det har varit... jag vill inte säga omtumlande, det är ett för starkt ord. Egentligen har det varit enbart trevligt, säger Bengt Niska.

Han skämtade om att fly till Australien tills allt var över, men det blev inget av med det. I stället har han fått vänja sig vid att bli igenkänd sedan serien sändes.

– Jättejättemånga kommer fram spontant med fina vitsord – och inte bara häruppe, även i Luleå, på Arlanda, säger Bengt Niska.

De flesta reaktionerna från tittare och kritiker har varit positiva – men inte alla.

– Med tanke på bilden av tornedalingar och vad jag har stått för har det skämtats om att jag fått värmeslag, eller något värre.

Bengt Niska tar dock kritiken med ro. Han tar inte sig själv på så stort allvar, inte som när han var yngre.

– Och det negativa som kommit är ju ingenting i jämförelse med det man får utstå som politiker. Då är det här rena barnleken.

Bengt Niska var inte mer än bekant med de andra deltagarna innan programmet, men när säsong två nu spelas in är de ett samspelt gäng.

– Vi är inte ett gäng i den mening att vi har daglig kontakt, men när vi hamnar där... det blir en för alla och alla för en. Det är nog en del av framgångsfaktorn.

Sammanhållningen innebär dock inte att baletten alltid går som en dans.

– Det svåraste är att hålla takten. Vi går alla åt olika håll.

Samtidigt är det inte dansen som är huvudpoängen i programmet.

– Det fina är ju inte bara baletten – där inser jag mina begränsningar. Nog kan jag någorlunda lägga mig ner på marken, men inte särskilt elegant. För mig är det samtalen som är uppfriskande, säger Bengt Niska.

Att tornedalingar får föra sådana här samtal i tv är viktigt, menar han. Det är fortfarande en förhållandevis osynlig minoritet, och kanske främst bland männen finns det skadliga stereotyper att ta död på.

– Bilden är att om tornedalska män får besvärligheter åker vi till Systembolaget, eller till något mindre bryggeri utan märkning, och super ner oss. Vi pratar över huvud taget inte med varandra. Den bilden får sig en liten knäck av Bastubaletten.

Tornedalingar har länge lidit av dålig självkänsla, inte minst på grund av vad Bengt Niska kallar en våldsam försvenskningspolitik. Att bygga upp stoltheten igen tar tid.

– Bastubaletten är en del i den processen. Programmet visar vår humor, vårt sätt att leva och tänka, och Tornedalens kopplingar till resten av världen, säger Bengt Niska.

Och saker och ting kan vara på väg att förändras även på andra håll. Om ett par veckor tar Bengt Niska, i egenskap av ordförande i Tornedalingarnas riksförbund, emot kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I dagarna tilldelades Katarina Kieri Norrlands litteraturpris för romanen "Vårt värde", om en uppväxt mellan Tornedalen och Luleå.

– Vi håller på att organisera oss. Det handlar, precis som Katarina Kieri skriver, om att få fram vårt värde – och det håller vi sakta men säkert på att göra, säger Bengt Niska.

På väg hem från båtturen i Autio ringer Bengt Niska till slut managern om de hemliga turnéplanerna, och får ett positivt besked.

– Jag kan avslöja att turnépremiären blir den 27 augusti, på eldfesten i Tärendö. Vi bjuder på föreställningen "Här dansar vi inte", säger Bengt Niska.

Så ni kommer inte att dansa?

– Jo då. Det blir en hel föreställning.

Det här är bastubaletten

SVT sände den uppmärksammade första säsongen av Bastubaletten i vintras.

I programmet får Stockholmskoreografen Justine Kirk i uppdrag att sätta upp en balett med fem tornedalska män.

Deltar gör Bengt Niska, Bengt Aili, Henry Huuva, Fredrik Hangasjärvi och Daniel Wikslund.

Säsong två spelas in under sommaren, bland annat på slåttermyren Vasikkavuoma utanför Pajala. Programmet sänds under 2017.

Föreställningen ”Här dansar vi inte” får sin turnépremiär den 27 augusti på eldfesten i Tärendö. Innan dess planeras ett mindre framträdande på Juoksengi marknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om