Det historiska återtagandet ägde rum vid landsgränsen till Muonio klockan två på fredagseftermiddagen. Lådorna transporterades av samemuseet Siida från finska Enare till Muodoslompolo. På plats fanns representanter från Svenska Tornedalingars Riksförbund-Torniolaaksolaiset, Pajala församling, Luleå stift, Muonio sameby och Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Men också några personligen berörda.
– Min mormors far Antti Olofsson Suikki är en av dem vars kvarlevor fördes bort. Mammas faster som var liten i början av 1900-talet visste att hans skalle hade tagits från kyrkogården. Men det var känsligt med rasbiologin. Så vi har aldrig pratat om det i familjen, säger Reija Niemelä från Muonio som kommit med sin mamma och moster.
Hon hade svårt att sätta ord på hur det kändes.
– Det är många känslor, sa hon och torkade bort tårar från ögonen.
Bakgrunden till återtagandet är att anatomiavdelningen på institutionen för biomedicin vid Helsingfors universitet 2001 överlämnade kvarlevorna av 172 avlidna från olika områden till museet i Enare. Här ingick kvarlevor från Akamella ödekyrkogård i Muodoslompolo. Vilket i somras kom fram i en rapport från Sanningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset, där forskning från Carl Gösta Ojala publicerades.
– Så då tog vi tag i det direkt. Vi vill att de som fördes bort ska få värdigt avslut. Något motstånd har inte heller funnits från finsk sida, säger Eva Kvist STR-T.
Tiden på 1800- och början på 1900-talet då skallmätningar gjordes på levande och döda ser hon och förbundets ordförande Inger Junkka som ett mörkt kapitel.
– Men det är jätteviktigt att sanningen om vår historia kommer fram. Fast det är lika viktigt att se framåt, och det kanske vi kan göra nu, säger Inger Junkka.
En återbegravning blir så småningom av på Akamella kyrkogård. Fram till dess ska kvarlevorna tas om hand av Pajala församling.
– Men någon etnisk utredning ska inte att göras. Vi vet att det bodde många meänkielitalande i det här området. Men även tornedalingar, kväner, lantalaiset och samer. Det räcker, säger Eva Kvist.
I kapellet i Muodoslompolo hölls under fredagen en ceremoni av Pajalas kyrkoherde Peder Johnson.