Handlingar kring Northland har blivit offentliga via kandadensiska myndigheter. Där framgår att ledningen i Northland haft extremt höga löner i förhållande till bolagets börsvärde under krisåret.
Under 2013 tog de fyra i toppen ut en lön på 27 miljoner kronor. Vd Karl-Axel Waplan tog ut 9 miljoner för halva året. Lika mycket hade Peter Pernlöf för andra halvan av året.
Waplans och Perlöfs vd-löner motsvarar över 10 procent av bolagets börsvärde, som efter kraschen är i sammanhanget blygsamma 150 miljoner kronor.
Enligt tidningen Dagens Industri är chefslönerna i Northland jämförbara med lönerna i ett annat gruvbolag: Boliden.
Men Bolidens börsvärde är 100 gånger större än Northlands. Detta sticker i ögonen på aktieägare som Georg Knutsson, initiativtagare till en rättsprocess som drivs mot Northland.
– Det är skrämmande lönenivåer om man beaktar att bolaget är konkurshotat. Pengarna har lyfts ur ett bolag som inte har några pengar”, säger han till Dagens Industri.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, säger att det är fruktansvärt att bolaget haft så dålig ledning att cheferna kunnat få ut så mycket i löner.
– Anställda har haft svårt att få ut lön över huvud taget samtidigt som cheferna haft miljonlöner, säger Hemberg och konstaterar att det inte är konstigt att det sticker i ögonen hos alla aktieägare.
Han konstaterar också att det här visar att styrelsen inte haft någon kontroll över utgifterna.
– Det är mycket som inte fungerat.
I nuläget vågar han inte sia om hur det ska gå för aktieägarna. Det är oklart om gruvbolaget klarar sig med de pengar man fått in eller om man måste ut och ragga ny finansiering.
Det är också oklart hur malmpriserna utvecklar sig. De är höga i dag men malmen i Kaunisvaara är svår och få upp och transporterna kostar.
– Någon dag kanske det blir lönsamt att ta upp malmen. Oklart om det blir nästa år eller om tio.
NSD har tidigare berättat om den stämning som förbereds i Kanada, då man anser att ledningen undanhöll information för allmänheten. Att de ljög från början.
– Det tar nog några år. Det är svårt att bedöma om bolaget ska överleva, säger han och menar att det är pengar som det i dag är svårt att räkna in.
Hemberg säger att följer arbetet i Kanada.
– Man har hittat en del, men inte nog.
I mitten av juni tillträder Johan Balck, chef på Ferruform, uppdraget som vd för gruvbolaget.