Laxfisket har seglat upp som en stor ekonomisk drivkraft i Tornedalen, i takt med att laxbestånden i älvarna klättrat från historiskt låga nivåer till mer normala.
Under torsdagen kallade intresseorganisationen Heart of Lapland till ett möte med fiskevårdsområden och byasamfälligheter i Kangos, för att försöka få till bredare samarbeten.
Ett av målen var att samla de olika fiskevårdande organisationerna längs älvarna och förenkla kommunikationen mot fisketurister.
– När en turist kommer till oss i dag och frågar om hur fisket ser ut är det väldigt svårt att veta vem som ska kontaktas och hur man ska köpa fiskekort. Det är väldigt mycket att hålla reda på för oss, säger Maria Brodin, Pajala turism och evenemang.
Även gränserna mellan olika fiskeområden är svåra att hitta, då det saknas en tydlig karta, enligt Maria Brodin.
Det vill både kommunen och besöksorganisationen Heart of Lapland ändra på.
– Som det ser ut i dag är det fullständigt omöjligt att ta reda på hur fiskeområdena ser ut om du är engelskspråkig. Jag testade själv att fiska från Lannavaara till Kangos och i vissa områden ska fiskekorten betalas med bankgiro och i andra med swish. Och ingen av de fungerar särskilt bra för en utlänning. Och det saknas dessutom tydlig information, utan man måste ringa någon som är ansvarig, säger Lars Munk, som arbetar för Heart of Lapland.
Därför försöker Pajala kommun, genom utvecklingsavdelningen, tillsammans med Heart of Lapland nu hitta vägar för olika fiskeområden att samarbeta.
– Som vi ser det är det försvarbart att vi lägger energi på det. Inte bara för att vi ser att det kan driva turism genom utländska besökare, utan för att det också finns folk som faktiskt vill flytta hit och jobba med de här sakerna, säger Lars Munk.
Inom Pajala kommun finns det 110 mil laxälv. Men bara tio procent av de sträckorna har tydlig information för engelskspråkiga besökare.
– Vi är i dag ljusår efter exempelvis Kanada. Och det är inte så att vi tror att vi ska få med alla fiskeområden, men även om vi bara skulle få med en tredjedel så skulle det betyda mycket, säger Lars Munk.
En av frågorna som diskuterades under torsdagen var att försöka samla fler fiskevårdsområden i ett digitalt fiskekortssystem.
– Vi kommer nu att försöka hitta mer konkreta samarbeten mellan olika områden, säger Lars Munk.