Kommunledningen kritiseras för ny budget

Oppositionen är inte nöjd med hur Pajalas kommuns nya budget utformas. Efter en helomvändning saknas nu insyn, menar man.

Leif Gramner (KD) tycker att kritiken mot budgetförslaget känns "lustig".

Leif Gramner (KD) tycker att kritiken mot budgetförslaget känns "lustig".

Foto: Hans L. Olofsson

Pajala kommun2019-10-25 09:18

När kommunens arbete organiserades om under den förra mandatperioden försvann ett flertal nämnder, för att i stället läggas som utskott under kommunstyrelsen. Förändringen var tänkt att minska kostnader och effektivisera arbetet.  

Men kritik kom då dels från delar av Socialdemokraterna i Pajala, och dels från Kristdemokraterna. Leif Gramner (KD) sa bland annat att oppositionen utmanövrerades och inte längre hade någon insyn.

När kommunen i dag styrs av Socialdemokraterna och Kristdemokraterna kommer nu liknande kritik från det tidigare styret.

–  Det var något som Kristdemokraterna tog upp som kritik mot vår förändring i organisationen. Nu är det de själva som gör det omöjligt att få insyn, säger Linda Jonsson, (V), och förklarar:

– Vi tycker att förslaget till ny budget är problematiskt. Först la kommunledningen ett förslag som innebar detaljstyrning ner på enskilda tjänster, och det är inte så en budget ska se ut. Det nya förslaget är i stället en stor ram helt utan specifikation. Det innebär att kommunfullmäktige helt saknar insyn, säger hon.

Leif Gramner (KD) håller med om att omorganisationen medfört risk för sämre insyn, men att den nya budgeten till stor del är en konsekvens av hur den nuvarande oppositionen agerat.

– Det är lite lustigt att de som själva genomförde förändringen nu klagar på den. De krympte ner den politiska organisationen till ett minimum, och först när man byter sida blir det ett demokratiskt problem. Jag har hela tiden sagt att jag är beredd att förändra det här, men då krävs det också tydliga förslag. Oppositionen har hittills inte ställt ett enda motförslag, säger Leif Gramner.

Att budgeten som ska tas upp till beslut under måndagens kommunfullmäktige blir så odetaljerad är också en konsekvens av den tidigare återremissen, säger Leif Gramner.

–  I det tidigare budgetförslaget hade vi med förvaltningarnas egna förslag till förändringar, men då hette det att vi detaljstyrde verksamheterna. Det optimala skulle vara att ha ett mellanting, men vi är redan försenade med flera månader och måste ta det här beslutet nu. När vi börjar på ny kula i februari får vi försöka göra lite mer, så att det räcker till för de som är i opposition. Vi har också utökat utskotten så att det finns platser för oppositionen, säger han.

Linda Jonsson (V), säger att kommunledningens nya budget innebär att det blir svårare att få insyn.
Linda Jonsson (V), säger att kommunledningens nya budget innebär att det blir svårare att få insyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!