"Rådet satte ribban"
- Ojämställdheten är norm i Pajala.Det säger Helen Doktare som driver projektet "Bryta, bygga, bo" i Pajala vars syfte är att stärka kvinnligt företagande.Det är ett viktigt arbete - ett arbete som kommunen redan ska omorganisera.
Helen Doktare tycker att soluret förstärker bilden av ett manligt samhälle. FOTO: Lotta Nilsson
Foto: Lotta Nilsson
- Jag är uppvuxen vid gruvan i Kiruna och det har givetvis påverkat mig, jag brukar säga att gruvan är mitt hjärta och min själ, säger Helen Doktare och det är lätt att förstå att det är stort för henne att få vara involverad i utvecklingen när Pajala nu - möjligen - går samma utveckling till mötes.
Förändring tar tid
Det har gått hundra år sedan det begav sig i Kiruna, då var gruvjobben männens.
Inflyttningen var stor och de medföljande kvinnorna tog kringjobben; de arbetade på hotell, i caféer och annan service.
Teknikutvecklingen gör att kvinnorna kan ta jobb i dagens gruvor.
- Det finns utomordentliga chanser för kvinnorna att ta för sig, säger Helen Doktare.
Helen Doktare har under sina tio månader i Pajala sett hur gamla strukturer bärs upp här:
- Industrisamhället har organiserat in män och kvinnor i olika roller och olika världar; mäns värld är tydlig och i fokus och kvinnors är osynlig. De traditionella könsrollerna - att kvinnan har huvudansvaret för hem, barn och man - är väldigt starka här.
Förändring?
- Det är möjligt, men det är inte så enkelt, det tar lång tid. Det förutsätter dessutom att nyckelpersoner i kommunen är med på noterna. Om vi inte har dem med oss, då kan det här inte bli annat än "duttande" på ytan i form av många projekt utan något långsiktigt mål, säger Helen Doktare.
Helen Doktare berättar om mötet med kommunalrådet Bengt Niska (s):
- Det första han sade när jag träffade honom var "det är för sent för mig att ändra på mig". Därmed satte han ribban för dagordningen i kommunen. För hur kom det sig att han inledde alla gubbseminarier under Näringslivsveckan, men inte kom till kvinnornas seminarium i Tärendö?
Helen Doktares bild av Pajala kommun är en oerhört manlig värld som, för henne, förstärks av installationen på torget:
Glest placerade stolpar i en cirkel, i mitten en lång hävarm som pekar snett uppåt.
- Första gången jag såg skapelsen tänkte jag på fallossymboler, manliga avtryck i historien, säger Helen Doktare och tillägger att hon begriper sig väl inte på solur.
Kvinna - med rätt att fokusera
Helen Doktare har träffat många duktiga kvinnliga företagare i Pajala och nämner några av dem men kan inte se någon "röd tråd", något som förenar dem.
- Kvinnorna ägnar sig ofta åt microföretagande och de är duktiga på att ha många bollar i luften samtidigt. Det kan också vara problemet; den som väljer att bli egenföretagare måste välja bort något annat. Då måste någon annan städa, tvätta eller göra något annat hemma hos mig, så att jag kan ha fokus på min verksamhet, säger Helen Doktare som fortsätter:
- Ett annat hinder är stark social kontroll och kvinnors avund. Det är inte specifikt för Pajala, det finns överallt. Män stöttar varandra på ett helt annat sätt än vad kvinnor gör.
Snabb omorganisation
Pajala kommun har beslutat att avsluta projektet (som enligt planen ska pågå hela år 2009 också) i nuvarande form i förtid i samband med årsskiftet.
Förklaringen lär vara sparkrav.
- Jag har bara fått veta att projektet ska genomföras av Trevialotsen och jag tycker att det är tråkigt att kommunen inte vill fortsätta på den inslagna vägen, säger Helen Doktare som inte är redo att utveckla svaret mer än så.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!