Paddan i stället för pulkabacken?

Enligt en amerikansk studie mår barn på väg in i tonåren allt sämre i dag. De spenderar hellre tid med sina smartphones än umgås med sina vänner. När skärmtiden ökar, ökar även risken för depression. Under jullovsledigheten kan detta bli extra påtagligt.

3 januari 2018 18:43

Användandet av sociala medier kryper ner i åldrarna och kan få allvarliga påföljder. Ju mer tid som spenderas framför en skräm desto större är risken att drabbas av depression, enligt studien. Under jullovet ökar risken för att barn och ungdomar stänger in sig på sina rum och spenderar mestadels av tiden online.

De umgås hellre med sina vänner på nätet istället för att träffa dem i verkliga livet. Till Luleå kommuns föräldrasupport hör föräldrar av sig för att de är bekymrade över just detta.

– Vår upplevelse är att det skapar många konflikter i familjernas vardag. Man får komma ihåg att barn och ungdomar ofta använder ”skärmarna” just till att umgås med kompisar. Det är annorlunda jämfört med när vi föräldrar själva växte upp. Som förälder bör man fundera över sin egen skärmtid och vilka signaler man ger till barnen via det, säger Agnetha Larsson familjebehandlare på föräldrasupporten i Luleå.

"iGeneration", generationen födda i slutet av 90-talet och mitten av 2000-talet , sover sämre, känner sig ensamma i större utsträckning och har svårt för sociala sammanhang, enligt den amerikanska studien. Anledningen är att de spenderar majoriteten av sin tillvaro på internet och sociala nätverk. Att generationen kallas för "iGeneration" refererar till den moderna tekniken som barn och ungdomar använder dagligen.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet, berättar att vi blivit mer avskärmade och individualiserade. Den nya tekniken har gjort att vi kan välja att enbart titta på det vi själva är intresserade av. Detta är något som inneburit att glappet mellan generationerna ökat.

– Eftersom värderingar grundas vid 16 till 24 års ålder är det svårt att svara på hur en sådan ung generation kommer bli. Men det vi kan se i dag är att vi har med oss våra mobiltelefoner överallt. Vi vaknar av pushnotiser på natten och kollar i mobiltelefonen oftare. Människor kan bli stressade av att hela tiden matas med informationsflödet. En viktig sak är att man blir mer och mer avskärmad och individualiserad. I det gamla samhället hade alla tillgång till samma information, så är det inte idag och det kommer att bli ett problem, säger han.

"iGeneration" är enligt studien en generation som inte roar sig med att gå på bio eller läsa böcker. De spenderar hellre sin tid med att scrolla igenom sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellen Jakobsson

Ämnen du kan följa