Packa säkert på vinterresan

Bilkaravanerna mot fjällvärlden rullade igång i julas och snart väntar även februari- och påsklov. Fullpackade fordon ska ta sig till resmålet på hala och trånga vintervägar. Lasta rätt så blir färden säkrare.

Förutom att grejorna ska lastas säkert behöver bilen och dess passagerare vara rustade för långresan Det tyngsta i bagaget bör ligga nära ryggstödet för att hamna så nära bilens tyngdpunkt som möjligt.

Förutom att grejorna ska lastas säkert behöver bilen och dess passagerare vara rustade för långresan Det tyngsta i bagaget bör ligga nära ryggstödet för att hamna så nära bilens tyngdpunkt som möjligt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Motor2017-01-09 07:58

Det är härligt att åka till fjällen med familj och vänner. Det ska bära utför och man njuter av att bli ett med naturen. Många väljer skidsemester i Sverige och tar bilen till stugan eller hotellet. Det är praktiskt på flera sätt.

Resväskor och pjäxor stuvas in i bagaget och skidorna spänns fast på taket. På vägen slipper man tider att passa. Och så långt är allt bra. Men frågan är hur välplanerad packningen är. I glädjen över att få ge sig i väg är det lätt att tumma på säkerheten.

Carl Zeidlitz är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Han säger att få olyckor orsakas av att vi har lastat farligt. Däremot kan konsekvenserna av ett tillbud bli värre.

– Skadorna kan bli stora om man inte stuvat och surrat packningen ordentligt. En mobiltelefon som ligger på hatthyllan kan bli en dödsfälla. Om du krockar eller bromsar in häftigt kan den orsaka allvarliga skador eller till och med döda om den slår i någons huvud, säger han.

Förutom att grejorna ska lastas säkert behöver bilen och dess passagerare vara rustade för långresan - om man får motorhaveri, fastnar i bilkö eller kör fast i snön.

– Var ute i god tid, ta det lugnt på vägen och gör inga onödiga omkörningar. Anpassa hastigheten efter underlaget. Och ta gärna med något att äta om det blir en lång resa eller om ni blir stående någonstans. Då håller ni humöret uppe, säger Carl Zeidlitz. (TT)

Känner du till att... Stuva och spänn fast Bilens utrustning

...du kan få böta om snösjok från din bil kan åka ned på andra eller hindra sikten för dig. Ha därför alltid en borste och isskrapa till hands på vintern.

...om du ska till Alperna är dubbdäck förbjudet i Tyskland och Polen, men det är krav på dubbfria vinterdäck i vinterväglag. Snökedjor eller Autosocks (snöstrumpa som träs över däcken) måste finnas med i bilen på vissa alpvägar.

+Tunga saker ska ligga i botten på bagaget och mot ryggstödet i baksätet. Många moderna bilar har lastgaller. Finns inte det, skaffa gärna ett och montera fast.

+Lättare saker läggs högre upp men inget högre än kanten på baksätet, om lastgaller saknas.

+Många bilar har öglor i bagageutrymmet som det går att spänna fast packningen med.

+Lastar du på taket, sätt fast allt ordentligt. I bilens instruktionsbok står hur tungt man får lasta inklusive takräcke och eventuell takbox.

+Takboxarna har lastöglor eller remmar som ska användas så att skidor och annat inte ligger löst. Annars kan de bli livsfarliga projektiler vid en krock.

+Undvik att ha lösa saker i kupén och framförallt på hatthyllan. Lägg grejorna i sidofickorna.

+Har ni hund, köp en säker transportbur som ni spänner fast bak i kombin. Alternativet är ett särskilt säkerhetsbälte till hunden. Katter och andra djur ska också åka i bur.

+Kolla lamporna.

+Ha friska vinterdäck med rätt tryck.

+Byt torkarblad om de är slitna.

+Fyll på spolarvätska och ta med extra.

+Ta med bogserlina, snöskyffel, en petflaska med sand, startkablar, ficklampa, första hjälpen-kudde, reflexvästar och en filt.

+Extra batteri till mobilen känns alltid tryggt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!