Storklinten satsar: "Det är jättebra"

Storklinten satsar på breddning av slalombacken och belysning inför årets alpina säsong. Anläggningen och stugorna i området kommer framöver att få kommunalt VA. "Vi har inbokat 3500 gästnätter november och december vilket är jättebra, säger verksamhetsansvarige Tore Boström.

Storklinte upplever en ökad förfrågan om att träna i backarna och bo på anläggningarna eller privatstugorna i området. " Det känns som om vi går mot en bra vinter", säger Tore Boström, verksamhetsansvarig.

Storklinte upplever en ökad förfrågan om att träna i backarna och bo på anläggningarna eller privatstugorna i området. " Det känns som om vi går mot en bra vinter", säger Tore Boström, verksamhetsansvarig.

Foto: Lena Leffler

Övre Svartlå2020-09-23 19:20

1969 öppnade Storklintens liftar och anläggningen drevs i kommunal regi till 2007. Då tog 17 Bodenentreprenörer över och köpte området av kommunen.En avgörande milstolpe för Storklinten är beslutet att förse skidanläggningen med kommunalt vatten och avlopp. 

– En satsning som inte bara innebär en lösning på många praktiska problem utan dessutom är en stöttning och yttersta beviset på kommunens höga tankar om vår potential, säger Tore Boström.

Visionen för tio år framåt är ökad bebyggelse. 

– Jag upplever också att fler börjat bygga stugor efter corona.  I överlag nyttjar folk sina stugor mer och inte bara vintertid. Jag tycker utvecklingen i Klinten varit väldigt positiv på senare år och vi spår en fortsatt tillväxt.

Alla servicehus, restaurangen och redan befintliga stugor ska nyttja nya avloppet. Det första stugområdet Urberget hade 48 tomter.  Det mesta är sålt och det återstår bara några tomter. Just nu är man inne på etapp 2 i boende och fritidshusexploateringen på Klinthöjden.

– På området finns 38 tomter och där är sålt två tomter. Alla stugfastigheter kommer att få kommunalt VA framdraget till tomtgränsen. Sedan sköter ägaren själva anslutningen till nätet.

Årets vintersäsong kommer också att bli bra. Det är redan hårt tryck med beställningar och finns 3500 gästnätter bokade för november och december. Landslagets alla träningsgrupper, men även skidgymnasier och "akademier" ska bo och träna i Klinten.

– Därför har vi breddat slalombacken, för slalomgrupperna vill ha mycket banor i bredd. Belysningen är också för dålig och ska bytas. Det går nog minst på en miljon.

De vanliga husvagnsgästerna kommer vid månadsskiftet. Det finns 160 elstolpar och 130-140 stolpar som redan är uthyrda.

De två vita fläckarna som syns i backarna är faktiskt bevarad vårsnö.

– Vi har köpt in nya bättre isolerande markdukar som vi täckt snön med så den inte smälter. Snön behövs för att skidgrupperna vill komma tidigt i backen på hösten. Vill man öppna tidigt är man tvungen att spara snö. För man vet inte om det blir kallt i tid. Vi ska täcka av snön när vi närmar oss oktober och då schaktar vi ut den i backen, säger Tore Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!