Varning för giftigt renkött

En härk, som nyligen hade fått avmaskningsmedel, har stulits och tjuvslaktats i Övre Soppero.Att äta köttet är farligt, meddelar Livsmedelverket.

Renskötaren Britt-Marie Päiviö Labba från Övre Soppero med en härk, dock inte den som nu stulits och slaktats.                                        FOTO: Jessica Rosengren

Renskötaren Britt-Marie Päiviö Labba från Övre Soppero med en härk, dock inte den som nu stulits och slaktats. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

ÖVRE SOPPERO2009-11-07 06:00
Härken stals från en renhage strax utanför Övre Soppero under natten till torsdag.
Turistföretagaren och renägaren Britt-Marie Päiviö Labba hade tre härkar i hagen, tama hanrenar som bland annat används för att dra slädar med turister.
Lastats i bil
Blodspåren på marken visade att renen hade dödats i hagen och sedan lastats in i en bil. En polispatrull gjorde en platsundersökning på torsdagen, men någon misstänkt finns dock ännu inte.
Härken hade dagen innan behandlats med ett avmaskningsmedel där den aktiva substansen är Ivermectin.
- Jag ger dem det flera gånger per år för att de ska hålla sig starka och slippa korm på ryggen, säger Britt-Marie Päiviö Labba.
Hälsovådligt att äta
Att äta köttet redan ett par dagar efter injektionen är hälsovådligt.
- Det köttet är otjänligt, det ska man inte äta. Det ska kasseras direkt, säger toxikolog Emma Halldin Ankarberg vid Livsmedelverket.
Karenstiden är 28 dagar, vilket innebär att det tar så lång tid innan medlet har brutits ned i renen. Att äta köttet inom karenstiden kan ge effekter på människans nervsystem.
- Man får koordinationsproblem, darrningar och långsam andning, säger Emma Halldin Ankarberg.
Därför har Britt-Marie Päiviö Labba ringt runt till olika köttuppköpare och varnat dem för att köpa en ren med en slaktvikt på 70-75 kilo, vilket är större än en normal ren.
- Folk måste varnas om köttet eventuellt säljs vidare, säger Britt-Marie Päiviö Labba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!