"Det är oacceptabelt"

Över 40 av dem höll på att drunkna i fredags. Nu fortsätter dramat med att rädda de resterande 260 fåren som är strandsatta i Torneälven.
Länsstyrelsen kräver att farmaren agerar.
– Annars kan det bli fråga om ett omhändertagande, säger Erika Johansson, enhetschef.

Foto:

ÖVRE KUIVAKANGAS2013-11-10 18:55

Det var i fredagseftermiddag som de 300 fåren rusade ut på Torneälvens svaga is. Anledningen var en höbal som ägarna lockade med för att de skulle ta sig över den svaga isen till en provisorisk bro över det öppna vattnet. Men något gick fel och 40 av djuren gick ner i vakar. Två drunknade men resten av fåren lyckades ägarna dra upp.

I fredagens NSD berättade Leif Toolanen vid fårfarmen Lammas att både fåren och de som deltog i räddningsaktionen hade änglavakt.

Ont om mat

Men de 40 får som räddades var under början av helgen i mycket dåligt form.

– De låg bara och skakade med benen rakt upp, säger Bror-Erland Härmä, vid fårfarmen.

Under lördagen repade sig dock de blöta djuren. Fårfarmarna uppger att de känt sig tvingade att ta in fåren över isen efter påtryckningar från länsstyrelsen. Annars hotar en anmälan om djurplågeri.

Enligt Erika Johansson, enhetschef på Länsstyrelsen, är fårens situation på ön helt oacceptabel. De inspektörer som varit på ön säger att djuren har ont mat och är helt oskyddade.

– Vi har inte lämnat några instruktioner att de skulle fara över vattnet. Man kan lösa det på ön också, säger hon.

Hon menar på att fåren borde ha flyttats redan i oktober.

– Det är ingen nyhet att det blir kallt och snöigt i november. Fåren skulle vara tagna hem långt mycket tidigare. Efter mitten av oktober växer det inte så mycket så det finns näring, säger Erika Johansson.

Dåligt skick

Enligt Bror-Erland Härmä klarar sig djuren på den växtlighet som finns på ön. Dessutom har de försökt arrangera skydd till dem. Men de är angelägna att få hem dem och hoppas på att isen snart ska frysa.

– De äter videkvistar, asp och björk. Och vi kör foder dit, sen finns det lador där, säger han.

Enligt honom har vattnet i älven varit så lågt i år att de inte kunnat frakta över fåren som vanligt.

– Vi har väntat och väntat på att vattnet ska stiga. Och sen kom kylan, då blev det fara för liv och lem för oss därute.

Länsstyrelsen kräver nu omedelbart att djuren får det bättre.

– De måste vidta åtgärder. Det här är helt oacceptabelt. Om inte situationen förbättras för fåren så kan det bli aktuellt med ett omhändertagande, säger Erika Johansson.

Under söndagen avlivade Länsstyrelsen 15 får på ön.

– De var i väldigt dåligt skick, säger Erika Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!