Det är dags för Övertorneå att få en egen parad. För att hylla HBTQ-rörelsen ser nu Ziad till att Pride kommer till Tornedalskommunen. Då har han kommit en lång väg. För inte så länge sedan ville han bota sin homosexualitet.
24-årige Ziad kommer från Syrien och innan han kom till Sverige bodde han tre år i Egypten. Kriget i mellanöstern är emellertid inte det enda som han var tvungen att frukta. Rädslan för sin egen sexualitet var det som åt upp honom inifrån.
Ingen annan visste något. Ziad gick in i en roll som någon annan än sig själv – någon som han inte skämdes för.
Det gick så pass långt att Ziad började en behandling i Egypten. En behandling för att bota hans sexualitet.
Ziad gick till kliniken.
– Jag började behandlingen för att bli straight. Nu känner jag att jag var galen. Men då mådde jag dåligt och jag såg att det fanns en behandling, säger Ziad.
Han började med att lämna blodprov, hormonvärdena kollades och han fick antidepressiva mediciner. Han skulle steg för steg montera ned sig själv och sedan bygga upp sig igen som hetero. Det fungerade inte. Men efter ungefär ett halvår kom han till Sverige.
Ziad bosattes i Kalix. Och där började han med att söka en liknande behandling.
– Jag gjorde det direkt jag kom. Jag tänkte att det kanske fanns en bättre behandling här. Men psykologen på hälsocentralen sa direkt: "Du ska aldrig bli straight".
Sedan började en resa mot att acceptera sig själv. Ziad introducerades för RFSL och Priderörelsen. Han insåg att han var normal.
– Jag såg mig själv i spegeln i går och tänkte på det: För fyra år sedan var jag på behandling och nu ska jag starta en parad.
Ziad har varit på Pride i Stockholm och Luleå. Han har gått längst fram i ledet i Kalix. Nu bor han i Övertorneå för att gå färdigt utbildningen till undersköterska. Han tyckte att det saknades Pride där också. Tillsammans med Övertorneå kommun och ABF har han nu sett till att det ska bli verklighet 25 maj.
Ziad kommer själv hålla tal, det blir olika uppträdanden och så blir det en parad genom centrum. Pride blir viktigt för honom själv – för att slå tillbaka mot de som faktiskt har trakasserat honom i Övertorneå sedan han kom ut. Men det är framförallt något för alla andra.
– Paraden är till för alla och för att visa att vi accepterar alla. Jag har mått dåligt av det här och jag har blivit trakasserad, men nu kan jag visa mig öppet och det finns andra som jag. På Pride kan vi visa att det finns en plats för alla.