Varning för höga vattenflöden i Torneälven

SMHI går ut med en varning om höga vattenflöden i Torneälven. I Övertorneå följer man nivåerna dag för dag och sätter in extra åtgärder i reningsverket.

Översvämningen i Torneälven gör att campingen i Övertorneå delvis ligger under vatten och elstolparna blir svåra att nå på ett tag.

Översvämningen i Torneälven gör att campingen i Övertorneå delvis ligger under vatten och elstolparna blir svåra att nå på ett tag.

Foto: Elisabeth Hedman

Övertorneå2022-06-01 11:45

Åkrar har svämmat över, träd står med vatten halvvägs upp till trädkronan och byggnader står med halva panelen under ytan. På campingen i Övertorneå sticker motorvärmarstolparna upp ur vattnet. Det är höga flöden i Torneälven nu. 

Vid nedre Kuivakangas simmar en grupp svanar i en liten sjö som uppstått mitt på en åker, och vattnet kryper riktigt nära många gårdar längs älvens kanter. I Kangos vittnar en dam på affären om att islossningen gick bra, sonens stuga står kvar i år också.

Den senaste veckan har vattnet i Torneälven mellan Pajala och Juoksengi varit så högt att SMHI utfärdat en varning. Det är snösmältningen tillsammans med regn som orsakar flödena, som enligt SMHI ska vara som högst under denna vecka även om varningen är utfärdad tills vidare. Varningen är gul, den minst allvarliga varningen som säger att det kan bli konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten. En gul varning finns även för Muonioälven och Pärlälven.

I Övertorneå så är vårens höga flöden återkommande och kommunen har varje år extrainsatta möten inför snösmältningen. Det finns en beredskapsplan som bland annat innefattar evakuering av människor, men i år är det vatten- och avloppssystemen som det är fokus på. I reningsverket har utloppsledningar proppats och elverk är förberedda för att kunna köra pumpar vid eventuella elavbrott. 
– Förra året var jobbigare med källaröversvämningar hos privatpersoner. Och för några år sedan hade vi snösmältning, regn och vårflod samtidigt. Det är ingen bra kombination, säger Simon Abrahamsson, VA-chef i kommunen.
Just elavbrott är det man fruktar, då alla extra pumpar behöver elektricitet. Simon Abrahamsson håller koll på vattennivåerna och berättar att det vid Juoksengi var 10-15 cm högre på tisdagen än på onsdagen. Så man räknar med att nivåerna är på väg nedåt.  
Kommunen har alltid beredskap dygnet runt, och i år har de fått rycka ut några gånger för att kontrollera och sätta in extra pumpar. 

Kommunen har de värsta åren fått rycka ut och hjälpa privatpersoner med pumpar för vatten i källare. Simon Abrahamsson tycker att privatpersoner borde vara lite mer förberedda själva, med iallafall pluggar för att kunna sätta igen golvbrunnar och kanske även en dräneringspump.

– Vi kan göra mycket, men älven rår vi inte på, säger han.

Karta: Övertorneå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!