Tapani har tidigare jobbat i Kiruna i 15 år med en liknande utbildning – och hon menar att det är ett succékoncept.
– Alla våra elever i Kiruna har fått fast jobb – alla, säger Tapani.
I Övertorneå har man nu startat en ettårig utbildning där man förutom svenska, engelska, matematik, naturkunskap får utbilda sig inriktat mot att bli vårdbiträde. Och det är inriktat mot nyanlända som på så sätt kanske kan få sina första jobb.
– De kanske inte kan jobba just i Övertorneå, alla. Men kan de visa upp att de har gått en utbildning när de söker jobb på andra orter så kommer de att få jobb, säger Kristina Tapani.
– Det är väl bästa sättet att integreras i samhället, att få jobb och få lära sig bättre svenska.
På SVT:s partiledardebatt i Agenda efterfrågade Jan Björklund (L) just fler vårdbiträden. Enkla jobb. Det här är också något som Länsstyrelsen i Norrbotten har efterfrågat, säger rektorn tillika kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). Att starta en enklare utbildning som kan leda till snabba jobb.
– Det Björklund sade i debatten var som musik i mina öron och det visar att vi ligger ett steg före i Övertorneå. Jag tycker att han sa det bra: En sjuksköterska ska inte behöva bära matbrickorna utan sköta det de är bra på.
Där kommer vårdbiträden in.
Kan ni dra direkt gagn av utbildningen i Övertorneå?
– Ja. Jag tror inte att äldreomsorgen kommer fungera här om vi inte får in våra nyanlända i jobb.
Den här höstterminen började första deltagarna på den nystartade utbildningen. De hoppas alla komma in i arbetslivet snabbt.
Tsgab Mulue har hunnit jobba som solflicka på ett äldreboende och har jobbat en del på campingen. Långsiktiga målet med den här utbildningen är att bli sjuksköterska.
– Om jag blir vårdbiträde kan jag sen fortsätta som undersköterska och sen utbilda mig till sjuksköterska.
Helen Mehansho stämmer in med att sjuksköterska är slutgiltiga målet.
– Nu vill jag utbilda mig till vårdbiträde först och främst för att jag vill ha ett jobb. Sen vill jag jobba där jag kan hjälpa människor som behöver hjälp.