Utbrott av covid-19 vid hälsocentral

Övertorneå hälsocentral har drabbats av ett stort utbrott av covid-19.

Övertorneå hälsocentral. Arkivbild.

Övertorneå hälsocentral. Arkivbild.

Foto: Bildbyrån

Övertorneå2021-01-07 10:24

Det är både patienter och personal vid hälsocentralen som har blivit smittade i samband med utbrottet. För stunden har totalt tio personer bekräftas ha covid-19, men en smittspårning pågår för att se om fler blivit smittade.

– Det är sju ur personalen och tre patienter som har blivit smittade, säger Marie Stenback, verksamhetschef för primärvården i Östra Norrbotten.

Utbrottet upptäcktes efter att en patient fått symtom och sedan testades positivt för covid-19. Hälsocentralen har efter detta vidtagit flera åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19.

– Personal som arbetat med patienten ska vara uppmärksamma på symtom och vid symtom provtar vi dem direkt. Sedan är detsamma om patienten varit i kontakt med andra patienter.

De samverkar även med personalresurser inom Östra Norrbotten för att säkerställa verksamheten och det råder intagningsstopp på OBS-avdelningen.

– Det är för att Kalix sjukhus har ett stabilt läge och det finns vårdplatser där till patienterna. Oftast är det så att patienterna flyttas från sjukhuset till Övertorneås OBS-avdelning, men istället för att göra den flytten behåller sjukhuset patienterna längre och sedan kan de gå direkt hem, säger verksamhetschefen Marie Stenback och förklarar vidare:

– Det är dels på grund av det ansträngda personalläget och sedan att man inte vill ta dit patenter för att riskera att smitta dem.

Ytterligare åtgärder vid hälsocentralen kan bli aktuella beroende på hur läget utvecklar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!