Planen var från början en rad händelser och arrangemang för att fira jubileumsåret men världsläget satte planerna på paus. Men med jubileumsboken vill utbildningsanordnaren ta en titt tillbaka på åren som gått.
– Det har varit jätteroligt att göra boken, säger Iiris Matela, internationaliseringskoordinator på Utbildning Nord, som skrev och komponerade ihop boken tillsammans med kollegan Anne Arrelo, som är utvecklingsledare på samma skola.
– Vi har haft en fördel av att vi är veteraner, för då kom vi ihåg folk, folks namn, händelser och historia, säger Anne Arrelo.
Utbildning Nord startades 1970 i kombinationen av att verkstadsskolan i kommunen skulle flytta till Haparanda och att landshövding Ragnar Lassinantti hade visionen om att det skulle finnas en nordisk skola där folk kunde yrkesutbilda sig.
– I maj 1970 var det ministerträff i Övertorneå. Det var ministrar och annat folk från Finland, Norge och Sverige. Då tog man ett principbeslut om att bilda Nordkalottens AMU-center, som det hette då, säger Iiris Matela.
I dag har skolan främst vuxna studenter från Sverige, Norge och Finland men ett antal elever från Gränsälvsgymnasiet gör också yrkesdelen av sin utbildning på skolan.
Själva firandet, som det var tänkt, hoppas kollegorna ska kunna genomföras senare.
– Vi får skjuta på firandet. Vi har tänkt ha en fest nästa år om det inte händer någonting konstigt, det blir inte som det var tänkt i år. Men det var kul att vi fick ihop boken, säger Iiris Matela.