Vid en undersökning visade det sig att Knut Omark, som vi tidigare berättat om, hade synfältsdefekter. Defekterna har gjort att Transportstyrelsen beslutat att återkalla hans körkort. Knut vill göra ett praktiskt körprov som visar hans förmåga att framföra en bil, men någonting sådant är inte möjligt menar Transportstyrelsen.
Om ett körkort blivit återkallat på grund av medicinska skäl går det inte att genomföra ett körprov på väg, skriver Transportstyrelsen i ett mejl. Anledningen till det är att körkortslagen kräver att de medicinska kraven uppfylls för att en person ska beviljas körkortstillstånd ”och det krävs ett körkortstillstånd för att få genomföra ett körprov på väg”, skriver myndigheten.
Det finns en simulator i Linköping vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, men en godkänd simulatorkörning kommer enligt Transportstyrelsen inte tillmätas någon större vikt vid bedömning om undantag kan beviljas eller inte.
”Det beror på att Transportstyrelsen, utifrån tillgängliga data, har dragit slutsatsen att det inte kan fastställas om simulatorn är ett tillräckligt känsligt instrument för att identifiera vilka som kan kompensera för sina synfältsdefekter”.
Transportstyrelsen har gjort en översyn av om de medicinska synkraven för att få ha körkort uppfyller kraven i EU:s körkortsdirektiv. I en rapport som blev klar juni 2020 jämförde Transportstyrelsen också de svenska föreskrifterna med andra länders.
– Slutsatserna som vi drog var att, i vissa delar uppfyller vi inte körkortsdirektivets krav. I andra delar ser vi att vi har strängare krav. Vi ser också att vi behöver förtydliga föreskrifterna, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen.
– Av de anledningarna har vi påbörjat ett föreskriftsarbete för att ändra reglerna.
Vad som kommer att ändras och på vilket sätt är inte klart än, men en sak som ses över är synfältskraven.
– I det här fallet uppfyller vi körkortsdirektivet och vi har inget så kallat särkrav gentemot direktivet, men det beror på att direktivet inte är så detaljerat i detta avseende.
Vid jämförelse med flera andra länder har det visat sig att Sverige har strängare krav, framför allt gällande centrala synfältet.
– Utifrån det ser vi ett behov av att utreda om det är motiverat att ha de kraven kvar.
– Det fanns grund för att utforma reglerna så som de gjordes 2010, men frågan är nu om man ska ändra kraven eller inte.