Traditionella skomakare i en modern värld

I Hedenäset ligger Sveriges enda skomakarutbildning och eleverna kommer från Finland, Norge och Sverige. Där ges blivande skomakare en bred hantverkskunskap så att de ska klara sig även i bistrare tider.

SKOMAKARE. Per-Åke Westerberg har varit i skomakarbranschen i närapå fyrtio år och har dubbla mästarbrev. I dag utbildar han blivande skomakare i Hedenäset.

SKOMAKARE. Per-Åke Westerberg har varit i skomakarbranschen i närapå fyrtio år och har dubbla mästarbrev. I dag utbildar han blivande skomakare i Hedenäset.

Foto: Tomas Nilsson

ÖVERTORNEÅ2014-08-20 10:00

Övertorneåbon Elin Laaksonen, 32, petar tenntråden genom nålsögat och för sedan nålspetsen mot lädret. Hon går på Utbildning Nords skomakarlinje i Hedenäset och håller just nu på att lära sig tenntrådsbroderi enligt konstens alla regler.

– Jag tycker om skomakeriet. Jag gillar pyssel och kreativt handarbete och dessutom är det ett hantverk som håller på att dö litegrann.

Mellan 2010-2012 studerade hon till naturguide. Men guidandet fick stryka på foten när intresset för att reparera och tillverka skor tog över. När hon har tagit examen är planen att starta eget som skomakare i Övertorneå. Så småningom ska hon ta gesällbrevet (som man får efter tre år i yrket) och mästarbrevet (som man kan ta efter sju år som skomakare).

– Skomakeriet passar mig därför att det är omväxlande. Jag är en person som inte kan göra samma sak hela tiden. Som skomakare ska du inte bara klara av att reparera skor utan även kunna laga skoterdynor, seldon och dragkedjor. Allt detta får vi lära oss här på utbildningen.

Skomakarutbildningen i Hedenäset är den enda i hela landet – förutom att Sveriges Skomakarmästarförbund anordnar kurser. Hit kommer elever från Sverige, Norge och Finland och det är arbetsförmedlingen i respektive land som ordnar platserna åt eleverna. I dag är det nio personer som är i full färd med att utbilda sig inom det traditionsbetingade yrket.

– Vi har före detta elever som startat eget företag som skomakare i till exempel Borlänge, Kiruna och Hudiksvall, säger läraren Per-Åke Westerberg som har varit i skomakeribranschen i närmare 40 år.

Han menar att deras skomakarutbildning är unik eftersom att den inte bara inriktar sig på reparation av skor utan även skotillverkning. Utöver detta får eleverna lära sig att slipa knivar, sadelmakeri och att laga mattor. I dag, när många kanske hellre slänger och köper nya skor istället för att laga sina gamla, är det värdefullt för skomakarna att ha sidosysslor att luta sig emot.

– När det blir sämre med jobb, till exempel under vintern, så är det bra att ha sådana här tillägg vid sidan om, säger Per-Åke Westerberg.

Men behövs det verkligen skomakare i dag?

– Skomakare kommer alltid att finnas och behövas. Det är ett viktigt yrke, och skor är ju viktiga. Jag tror inte att slit- och slängmentaliteten är lika vanlig bland dagens ungdomar. Det finns ett större miljötänk, man slänger inte så mycket utan lagar i stället.

Såhär tar du hand om dina läderskor, enligt Per-Åke Westerberg.

1) Smörj in skorna regelbundet. Då minskar du risken för att lädret ska bli blött och därefter torrt.

2) Om du har vinterskor, smörj in dessa under sommaren så att de är fit for fight till vintern.

3) Gå till skomakaren i tid. Det minskar i regel priset på reparationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!