Tornedalskt samarbete ska bryta könsmönstret
Varför finns det inte fler kvinnliga företagare i Övertorneå?Trygghet och traditioner,blir svaret från Övertorneå kommuns representanter.- Jag tror att det är en ekonomisk fråga i första hand, säger kommunalråd Linda Ylivainio.
Kommunalråd Linda Ylivainio och näringslivsutvecklare Stig Kertti är enade om att Övertorneå har mycket arbetet att göra för att främja kvinnligt företagande i kommunen. FOTO: linda danhall
Foto: linda danhall
Historien påverkar
- Att öka antalet kvinnliga företagare är en konstant viktig fråga, säger Linda Ylivianio.
Hon säger att det är olyckligt att sortera människor i grupper, men att faktum kvarstår.
- En företagare är ofta en vit man i åldern 50+. Tänk, vad vi går miste om, om inte kvinnor, unga och invandrare får en chans.
Näringslivsutvecklare Stig Kerttu säger att historien påverkar.
- Förmodligen är det traditioner som styr. Vi måste jobba hårt och det är en lång process att bryta traditioner. Men jag tycker mig se ett trendbrott. Förr åkte Tornedalens män och arbetade i Malmfälten och kvinnorna skötte hemmet och arbetade med trygga anställningar i vård och omsorg.
Är det en jämställdhetsfråga?
- Både och, men inte bara det. Samtidigt är det en fråga om vad individerna själva vill.
I Övertorneå är andelen kvinnliga företagare 20 procent.
Den 1 april förra året inleddes projekt Entré i Övertorneå och Bryta, bygga och bo i Pajala, vars mål var att under en tvåårsperiod öka antalet till 40 procent. Men projekten lades ned i förtid.
Det har kritiserats hårt - inte minst i NSD - av Pajalas projektledare Helen Doktare och nu även
i Eva Berggren-Junttis slutrapport som lämnats till Länsstyrelsen.
Berggren-Juntti pekar på ett
ointresse från kommunen och ger exempel som att projektet inte fick plats i den nya Tillväxtenheten och att ingen styrgrupp utsågs.
Olika vägar - samma mål
"Tyvärr tvingas man konstatera att såväl mindre bra näringslivsklimat som traditionellt genusklimat är uppfyllda i Övertorneå", skriver hon.
Hon drar paralleller mellan kvinnors företagande och jämställdhet.
"Grunden för jämställdhet är ekonomiskt oberoende" och då är det inte rimligt att kvinnor ska riskera att "bli beroende av makens inkomst".
Alla är enade om att förändring behövs. Men vägarna till förändring kan vara många och det är inte alltid som de initierade är enade om vilken väg som är den bästa.
Arbetar vidare
I stället för två projekt ska nu Pajala och Övertorneå kommuner tillsammans arbeta vidare med frågan.
Senast på torsdagskvällen hade Kerttu ett möte.
- Nu går vi vidare och utvecklar arbetet, säger Ylivianio.
Enligt Berggren-Juntti beror den låga andelen kvinnliga företagare i Övertorneå på att företagande upplevs som ett riskfyllt projekt. För lönsamhet krävs nya företagsformer inom nya branscher.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!