Svevia AB döms för miljöbrott

Svevia AB döms för miljöbrott till företagsbot på 300 000 kronor."Med tanke på de extremt höga värdena av dioxiner och kadmium råder det ingen tvekan om att brottet har medfört en inte obetydlig fara för människor, djur och växter" skriver tingsrätten i domen.

Här invid vägen till Korpilombolo vid Hiirivaara omkring sju kilometer från centrala Övertoneå pågick det som Per Lundbäck kallar för ”kemikaliefabrik”, helt orenat gick gifterna ut i luft och vatten.FOTO: Övertorneå kommun

Här invid vägen till Korpilombolo vid Hiirivaara omkring sju kilometer från centrala Övertoneå pågick det som Per Lundbäck kallar för ”kemikaliefabrik”, helt orenat gick gifterna ut i luft och vatten.FOTO: Övertorneå kommun

Foto: Övertorneå kommun

ÖVERTORNEÅ2014-02-14 12:31

Det var den 17 november år 2011 som händelsen, som kom att leda till förhandling i Haparanda tingsrätt för ett par veckor sedan, uppdagades.

Per Lundbäck, miljöinspektör, upptäckte en rökpelare över trädtopparna och åkte till brandplatsen, som visade sig vara ett område som tidigare disponerats av Vägverket, men övertagits av Svevia AB.

Brandplatsen var omkring fem meter i diameter och ungefär en meter hög i mitten.

Per Lundbäck kontaktade polisen, men de var upptagna av ett annat ärende och kunde inte komma.

Det fanns en del halvbrunnet materiel i askhögen och där fanns bland annat hydraulslangar.

Miljöbrott

När parterna möttes i tingsrätten yrkade SveviaABs försvarsadvokat Magnus Fröberg på att åtalet skulle ogillas.

Åklagaren Aino Alhem yrkade på att företaget ska dömas för miljöbrott, till företagsbot på 500 000 kronor.

Tingsrätten går på åklagarens linje, dock med lägre företagsbot:

"Tingsrätten anser, trots att det inte går att med bestämdhet fastställa vad som har eldats, att det med visshet kan slås fast att eldning måste ha skett av annat än trä och att bortskaffning av avfall har skett på ett sådant sätt att det har medfört eller kunnat medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse" skriver tingsrätten i domen, med slutsatsen att rekvisit för miljöbrott därmed är uppfyllt.

Brister

Tingsrätten säger vidare att företagsboten ska bestämmas med hänsyn tas till den skada eller fara som brottsligheten har inneburit samt till brottslighetens omfattning och förhållande till näringsverksamheten.

Det konstateras avslutningsvis att Svevia AB har brister i kontrollfunktionen, då ansvarig för uppstädningen på platsen lade över ansvaret på annan utan att följa upp hur arbetet gjordes - och informationen samt att Svevia AB där med inte anses ha gjort vad som skäligen kunde har gjorts för att förhindra brott.

Svevia AB får stå för sina egna rättegångskostnader.

Detta har hänt, Miljöskandalen i Hiirivaara:

Det var miljöinspektör Per Lundbäck som gjorde upptäckten att det skedde förbränning i Hiirivaara i Övertorneå kommun.

Han polisanmälde händelsen och prover från askan skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Proverna visade extremt höga halter av dioxiner och flera tungmetaller.

Svevia AB, som ansvarade för förbränningen, anmäldes för miljöbrott.

I åtalet framförs att det eldats hydraulslangar, metall, gummi, isoleringsmaterial, diverse plaster och industriavfall.

I förhandlingen i Haparanda tingsrätt vittnade Nils Hydén, specialist och miljöbrottsamordnare vid SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) om att han aldrig sett liknande nivåer av dioxiner, klorerade dioxiner, kadmium och andra tungmetaller i askprover.

Svevia AB beklagade det inträffade, de uppgav att det bara varit tillåtet att elda träprodukter, och yrkade på att målet skulle ogillas.

"Det rör sig om en väldigt liten mängd aska, giftig, men trots allt en halv traktorskopa" sade Magnus Fröberg, Svevias försvarsadvokat.

Åklagare Aino Alhem yrkade på att Svevia döms för miljöbrott, till 500 000 kronor i företagsbot.

Området har sanerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om