Som helhet finns en fungerande beredskap vid Svenska brandstationer, men lokalt förekommer det att kommunen tvingas ha en svagare förmåga att hantera räddningsinsatser än ambitionen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
"Vår bedömning av läget avseende bemanning på våra svenska brandstationer är att det är allvarligt", skriver Anders Edstam, tillsynsansvarig på MSB, i ett mejl.
Roland Mäki är räddningschef i Övertorneå kommun. I dag ser han inte att de har några stora problem med rekryteringen, men det finns orosmoln i horisonten.
– Jag kan inte säga att jag inte får personal men rekryteringsbasen kanske krymper, det är nog det som är, säger han.
Som deltidsbrandman i Övertorneå har du en inställelsetid på sex minuter, vilket betyder att det exempelvis inte går att bo för långt bort från stationen.
– Du måste bo rätt, du måste ha din huvudanställning så den passar med oss och sådana saker så att du kan lämna din huvudanställning så här, säger han och knäpper med fingrarna innan han fortsätter:
– Det är inte heller på så många arbetsplatser i dag. De har i sin tur slimmat sina arbetsplatser. Det finns inget ”överblivet” folk som man kan släppa iväg.
På nationell nivå har två tredjedelar av Sveriges räddningstjänstorganisationer svårt att rekrytera deltidsbrandmän till sina brandstationer. Hälften av dem har svårt att behålla befintliga deltidsbrandmän, enligt preliminär statistik hos MSB.
Vad gäller Norrbotten finns 13 räddningstjänstorganisationer med 21 deltidsbemannade stationer. Av dessa uppges 7 organisationer ha svårighet att rekrytera medan problem ska föreligga på 10 brandstationsorter. 5 uppges ha svårt att behålla redan anställda deltidsbrandmän och 2 organisationer ska ha tvingats frångå sin planerade bemanning, enligt uppgifter till MSB.
I dagsläget finns det 20 deltidsbrandmän på stationen i Övertorneå. Roland Mäki ser inte några svårigheter i att behålla brandmännen men däremot ser han tendenser på att det blir svårare att rekrytera. I framtiden tror han att det kan behövas vissa åtgärder för att säkra personalförsörjningen.
– Jag tror det närmaste, om jag tänker på min egen kommun, skulle vara att vi kanske måste heltidsanställda folk i kombitjänst med annan kommunal verksamhet. Det är nog steg ett om vi inte hittar personal.
I grannkommunen Pajala är Juha Pasma är räddningschef. I Pajala finns en deltidsbrandkår och kommunen har också brandvärn på fyra andra platser.
– De senaste åren har det blivit svårare och svårare att rekrytera deltidsbrandmän, konstaterar han.
– Det finns folk som gärna skulle vilja vara med men kanske jobbar för långt bort från orten, det blir svårt att få ihop det vardagliga pysslet och övriga livet.
Också Juha Pasma tror att räddningstjänsten kanske måste titta på lösningar för situationen.
– Vi kanske måste bli flexiblare än vad vi är i dag, säger han och fortsätter:
– I dag går personerna dygn, man kanske måste börja titta på om vi måste dela dygn, för vissa kanske kan ha dagar och andra nätter, men det är klart, det kräver ju ännu mer personal.
Enligt Anders Edstam på MSB är ämnet prioriterat både hos myndigheten och kommuner.
"Om vi inte lyckas vända den långsamt nedåtgående trenden riskerar vi att hjälpen vid olyckor antingen försämras eller blir väsentligt dyrare om deltidsbrandmän måste ersättas med heltidsbrandmän", skriver han.