Styrman om steget in i politiken

- Det är enkelt att bli passiviserad i fängelsemiljö, säger Mikael Styrman, vd för Ekfors kraft.Han dömdes till fängelse i två år och nio månader för grov ekonomisk brottslighet.Han betecknar sin fängelsevistelse som en "ofrivillig semester".

"Jag försöker faktiskt välja mina strider", säger Mikael Styrman, som                          nu ger sig in i politiken.foto: kurt engström

"Jag försöker faktiskt välja mina strider", säger Mikael Styrman, som nu ger sig in i politiken.foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

ÖVERTORNEÅ2010-03-03 06:00

"Bara jag inte svimmar", tänkte Mikael Styrman första gången han skulle flyga sin helikopter, ensam.
Det är en av utmaningarna som Styrman mött genom livet.
En annan är när han som 22-åring tog över styret för Ekfors kraft. Styret innebar makt.
- Som 22-åring vet man allt. Fördelen var att jag gjorde omöjliga saker, för jag insåg inte att det var omöjligt.
Till det hörde att han flyttade ut större delen av bolagets elledningar från skog-och åkermarker till vägen. En sträcka som på många håll var sex mil.
- Det ledde till omfattande och dyrbara processer, men det var viktigt att få det gjort. Den arbetsmässigt tyngsta tredjedelen förvandlades till den lättaste.
Väljer strider
Styrman har blivit känd för att följa sin egen väg och han räds inte att sätta sig upp mot myndigheter.
- Har man rätt så är det enklare att stå emot och hålla fanan uppe. Men jag försöker faktiskt att välja mina strider. Jag har svårt att tåla orättvisor, går det inte rätt till blir jag arg.
Genom åren har det visat sig att Styrmans rätt inte alltid överensstämmer med kommuner och myndigheters syn på vad som är rätt.
- Visst hade livet varit enklare om jag hade krökt rygg. Men samtidigt har jag en gynnad position i en stark och belönande bransch.
Du har dömts till fängelse.
- Det har jag svårt att acceptera. Sjukvård, brandkår och rättsväsende ska fungera, de är grundfunktioner i ett samhälle. När jag dömdes till fängelse var det en stor besvikelse att vittnen manipulerats, falskt bevismaterial visades upp och att en fällande dom kunde arrangeras, ett uppenbart rättsövergrepp. Ett sådant här samhälle ska inte lämnas över till våra barn och barnbarn.
Nu väntar en ny rättegång där du kan dömas till fängelse.
- Hotet är kraftfullast så länge det inte är genomfört. Första gången är det tråkigast. Det här påverkar inte min beslutsamhet. Tystnaden är korruptionens broder.
Styrman har avtjänat ett fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet. Från fängelset har han försökt att styra företaget.
- Det fick ske med hjälp av avdelningens dator som skulle delas med 23 andra. Det var en omställning för mig som i vanliga fall är ihopkopplad med datorn.
Ofrivillig semester
Han tycker att det fängelsetiden var passiviserande.
- Alla beslut är redan fattade åt en och det är lätt att bli overksam. Det positiva var att ingen telefon ringde och jag kunde läsa dagens tidningar, diskutera och dricka kaffe i fred. Det var en ofrivillig semester. Jag hade gärna studerat språk, men den dörren var ganska stängd.
Efter fängelsetiden tog han kontakt med Anders Mansten som blivit känd för sina strider med landstinget.
- Det är uppenbart att vi båda mobbas. Vi pratade om vår syn på vården och den stämde till 100 procent. Får vi ut vårt budskap kan vi ändra på vården. Men det finns många som är intresserade av att föra ut desinformation om oss.
Ni liknas vid Ian och Bert.
- Smickrande. De lyckades vrida politiken i sin riktning och det är viktigast.
Varför vården?
- Pengarna ska användas till vård, inte till byråkrati som det görs i dag. Väntetiderna är alldeles för långa och människor drabbas. Är köerna långa får man jobba dygnet runt för att ändra på det. Jag har själv upplevt mycket när en nära anhörig blev sjuk. Vi ordnade vård i Finland med det sved i plånboken.
- Alla har inte den möjligheten och därför behöver vården förändras, säger Mikael Styrman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om