De tar strid mot finska vindkraftparken

En vindkraftpark på andra sidan älven skulle förstöra hela landskapet vid byn Risudden i Övertorneå, det menar byaföreningen som är kritiska till det eventuella bygget på finska sidan.

Lars-Gunnar Lundström, Elisa Lindgren och Lena Estola Parviainen är alla kritiska till det eventuella bygget.

Lars-Gunnar Lundström, Elisa Lindgren och Lena Estola Parviainen är alla kritiska till det eventuella bygget.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2020-10-13 06:45

Byaföreningen i Risudden, utanför Övertorneå, har nyligen blivit beviljade pengar för att förbättra fisket och göra det mer lättillgängligt. Samtidigt menar de att den vindkraftspark, som är planerad på andra sidan vattnet, kan hota det naturnära byn står för och försöker förmedla. 

– Det går åt motsatta håll. Vi vill ju att det här ska vara ett friluftsområde och fiskeområde. Alltså att man kommer hit för naturen, säger Elisa Lindgren från Risudden Vitsaniemi byaförening.

Projektet som syftar till att tillgängliggöra fisket i området är på totalt 225 000 kronor och finansieras av både Övertorneå kommun och genom Eu-medel. Planen är bland annat att fler grillplatser ska komma på plats vid älven och att fler ska få upp ögonen för fisket i området.

– Vi behöver bygga på det här med infrastruktur. Det ska vara lätt att komma åt, det ska finnas grillplatser samtidigt ska vi marknadsföra det här också, säger Lars-Gunnar Lundström, verksamhetsledare för fiskeområde Tornedalen-Haparanda skärgård.

Vindkraftparken är planerad att byggas i Karhakkamaa, i Torneå kommun, i höjd med Risudden i Övertorneå kommun och Korpikylä i Haparanda.
Projektområdet ligger som närmast 3,5 milometer från den svenska gränsen och omfattar cirka 50 vindkraftverk på området som är omkring 10 000 hektar. Den sammanlagda höjden på vindkraftverken planeras till cirka 300 meter. På vindkraftverken planeras lampor. 
Byaföreningen i Risudden är rädd att vindkraftverken skulle förstöra för byns framtid.

– Vi är oroliga för vår hälsa. Vi känner att vi fått en knytnäve i magen, dels för att våra liv kommer påverkas, om det här går igenom, och våra fastigheter kommer att sjunka i värde, säger Lena Estola Parviainen från byaföreningen och fortsätter:

– Plus alla pengar som investerats i turismen, både av enskilda företag plus att kommunen också satsat pengar i det, och vi har sett att det varit lyckosamt.

Byborna menar att de inte kommer kunna freda sig mot effekten av vindkraftverken, om planen går igenom. 

– Det är väl lite som att flytta landsbygden nära storstan. Det är som att ha New York i bakgrunden, säger Lars-Gunnar.

Om planen på vindkraftbygget blir verklighet är inte byaföreningen orolig bara för sin egen hälsa utan även för byns framtid och turismen i området.

– Vi vet inte om vi kommer kunna bo här, säger Lena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!