Behandlingsassisterna Mattias Waara och Michael Hjorth står på altanen i solskenet och pekar på en utomhussoffa.
– Tjejerna har byggt både altanen och soffan ihop med personalen. Ett av målen hos oss är att tjejerna ska hitta ett intresse: vi tar med dem på allt från slalom till fiske, säger Mattias Waara.
NSD besöker Vårudden i Kuivakangas som är ett behandlingshem för flickor i åldern 14-18 år. Hit kommer flickor som till exempel har sociala problem, drogproblem eller som brottas med självskadebeteende. Detta är det enda behandlingshemmet i Norrbotten som inriktar sig på enbart flickor.
– Det uppstår ofta problem när man har boenden för både tjejer och killar. Nu behöver tjejerna inte sminka sig länge på morgonen och tänka på sitt utseende, utan kan fokusera på sig själva, säger Michael Hjorth.
Vårudden har sex platser och lokalerna rymmer allt från bostadsrum till kök och allrum. Tjejerna bor här i genomsnitt 7-8 månader.
– Målet är att tjejerna ska bryta med sitt stökiga liv, börja sköta skolan och få en fungerande social situation, säger Mattias Waara.
På Vårudden får tjejerna hjälpa till med – och lära sig – allt från matlagning till tvätt. Utöver det tränar man två dagar i veckan och håller regelbundna utvecklingssamtal. Tjejerna går skola eller arbetsplatspraktik i Övertorneå.
– I början tycker många att det är jobbigt med rutiner. Men efter ett tag tycker de att det är skönt. Det är tryggt att ha rutiner, som att stiga upp i tid eller äta middag ihop, säger Michael Hjorth.
En som tidigare har bott på Vårudden heter Liz Rehnstedt, 19. Hon kommer ursprungligen från Junosuando men bor numera i Kiruna där hon arbetar som personlig assistent. Hon flyttade till Kiruna när hon var 16 för att plugga hotell- och turismprogrammet på gymnasiet – och då började problemen.
– Jag hamnade i dåligt umgänge med äldre personer som tog droger. Det ledde till att jag bråkade mycket med mina föräldrar och att socialen blev inkopplad. Våren 2011 fick jag åka och bo på Vårudden, säger hon.
Efter en tid på Vårudden satte hon upp ett mål om att ordna upp sitt liv, bryta med sitt gamla umgänge och få en bättre relation till sina föräldrar. Hon bodde där i sex månader och flyttade sedan tillbaka till Kiruna.
– Det bästa med Vårudden var att jag fick rutiner och att det alltid fanns någon i personalen som man kunde prata med. När jag kom hem igen kändes det tomt och ensamt, men jag fortsatte ha kontakt med personalen på Vårudden efter att jag flyttade hem.
Livet började gå bättre för Liz efter vistelsen på Vårudden. I våras tog hon studenten och planen är att i framtiden starta eget företag inom turism.
– Jag hade en jobbig tid förut men jag är stolt över att jag fixade det. Vårudden fick mig att inse att jag kan stå på egna ben och att man inte behöver falla för grupptryck från kompisar. I dag har jag en väldigt bra relation till mina föräldrar och mamma har blivit min bästa vän.