Statsvetaren om (s)plittringen: "Ett misslyckande"

Splittringen som lett fram till ett nybildat parti i Övertorneå kan påverka valet. Det menar Simon Matti, professor i statsvetenskap.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, säger att situationen i Övertorneå kan bli besvärlig både för länsförbundet och Socialdemokraterna i stort.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, säger att situationen i Övertorneå kan bli besvärlig både för länsförbundet och Socialdemokraterna i stort.

Foto: Pär Bäckström

Övertorneå2022-03-23 11:00

Det var i januari som partiet Framtid S Övertorneå registrerades efter en längre tid av splittringar inom Socialdemokraterna i kommunen. Företrädare för det nybildade partiet räknar med att drygt 15 personer kommer gå över från Socialdemokraterna till Framtid S och att deras lista till kommunfullmäktige kommer bestå av cirka 20 namn.

Simon Matti är professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, tror att det nya läget kan påverka valet. Han menar att splittringen sker av en anledning.

– Att man på olika sätt är missnöjda med hur det fungerat. Det missnöjet finns kanske inte bara bland de som bryter sig ut och bildar nytt parti. Det missnöjet finns antagligen i bredare folklager också.  

– Själva händelsen i sig är en effekt av någonting annat. Det i sin tur är någonting som kommer att ha betydelse i valet också, sannolikt.

När det till valet i kommunfullmäktige i Övertorneå finns två socialdemokratiska partier, även om det ena är ett fristående parti, måste väljare göra ett val mellan dem.  

– Man har på något sätt sina politiskt ideologiska preferenser men de finns ju i båda. Det finns alltid en risk, eller chans, beroende på hur man vill se det, att väljarunderlaget sprids ut på två partier. Då får man två mindre partier, säger han och fortsätter:  

– Sedan huruvida de partierna i sin tur kan samverka efter ett val, det är en annan sak. Det vet man inte riktigt hur det funkar.

Han menar att det inom Socialdemokraterna också finns en bild av att partiet ska hålla ihop.  

– Att man ska rätta in sig under ledningens beslut och man ska på något sätt gå i takt. Man har en sådan partikultur som inte är lika tillåtande mot avvikande uppfattningar, åtminstone det som är av uttrycket avvikande uppfattningar, som det kanske är i andra partier, i mindre partier.  

– Det är klart att det är ett misslyckande i någon mån att man inte klarar av att hitta samsyn och göra så att alla är så pass nöjda att de stannar kvar. Det är klart att det är ett misslyckande.

Enligt statsvetaren kan situationen bli jobbig för inblandade på flera plan.  

– Dels är det ju besvärligt för de som är kvar i det ”gamla” Socialdemokraterna, för man får en ny utmanare och det är uppenbarligen folk som är så missnöjda att man bildar ett nytt parti. Det är ju också besvärligt för länsförbundet och Socialdemokraterna i stort. Det är ju sådant som spiller över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!