Läraren sitter framför datorn och eleverna sitter framför sina datorer. Då spelar det ingen roll hur många mil som skiljer de åt. Det är konceptet som Skolverket vill utveckla för att tackla lärarbristen i Sverige.
Enligt Sveriges Radio tänker Skolverket föreslå för nästa regering att tillåta fjärrundervisning i högre grad än i dag.
Då det i dag mestadels används i modersmål ska förhoppningen vara att undervisningen via länk ska gå ner i åldrarna och tillämpas i fler ämnen.
På Svarträvens skola i Övertorneå vet man vad det handlar om. På skolan köper man in fjärrundervisning i samiska, samtidigt som man själv erbjuder undervisning i meänkieli till Krokom, Älvsbyn och Östhammar. Dessutom har man fjärrundervisning i spanska till Svanstein.
Visst, det fungerar. Men varken rektorn Maria Carlsson eller läraren Ingela Henriksson är speciellt sugna på att göra verksamheten större.
– Jag som sysslar med det här kan säga att jag hellre har en fysisk närvaro i samma klassrum. Mycket av jobbet bygger på relationer och det går inte lika bra genom en skärm, säger Ingela Henriksson som håller i fjärrundervisning i meänkieli.
Ett nödvändigt ont. Så ser Maria Carlsson på fjärrundervisningen.
– Vi har köpt in tjänster i samiska, för att tillgodo se kraven. Så det är bra att det finns, men det kan också finnas en fara med fjärrundervisningen. Jag tror att kvaliteten blir sämre om vi ska ha fjärrundervisning på alla nivåer.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är inne på samma linje som Carlsson och Henriksson i Övertorneå.
– Jag känner mig faktiskt riktigt bekymrad över den här redovisningen. Att man ska utöka det i fler ämnen, det tror vi inte på. Det kan få väldigt negativa effekter för kvaliteten i undervisningen för eleverna, säger hon till SR/Ekot.
– Vi har en stor utmaning med en enormt stor lärarbrist och vi vill möjliggöra för elever att få tillgång till kurser och undervisning av behöriga lärare som man annars inte kan få, säger Camilla Thinsz Fjellström, enhetschef på Skolverket, till Skolvärlden.
I Övertorneå trycker man på kvaliteten på undervisningen. Men även kostnaderna tror man är ett bekymmer, eftersom det behöver finnas personal tillgänglig hos mottagaren även om man inte undervisar på plats.
– Just nu ser vi mer problem än möjligheter med fjärrundervisning.