"Skärpning, Övertorneå"

Hur kan ensamkommande flyktingbarn behandlas på detta sätt?Det är frågan som ställs av Johan Kummu, god man.- Ska det vara så här bör inte Övertorneå få ta emot flyktingbarn, säger Kummu.

"Ska det vara så här frågar jag mig om Övertorneå kommun ska få ta emot ensamkommande flyktingbarn längre, det är ett viktigt uppdrag som kräver kvalité", säger Johan Kummu, god man.FOTO: Linda Danhall

"Ska det vara så här frågar jag mig om Övertorneå kommun ska få ta emot ensamkommande flyktingbarn längre, det är ett viktigt uppdrag som kräver kvalité", säger Johan Kummu, god man.FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2009-07-16 06:00
Johan Kummu är god man i Övertorneå. Han är upprörd över det mottagande som de ensamma flyktingbarnen får i kommunen.
- Hemmen är jättebra och personalen är fantastisk. Men det andra är fruktansvärt, säger Kummu.
Han ställer sig frågande till att flytta äldrevårdens personal till att arbeta med de ensamkommande flyktingbarnen och låta den befintliga personalen sluta.
- Jag är förvånad och jag tycker inte om det. Det är ett förtroende att ta hand om dessa ungdomar och det här är ett dåligt sätt att ta hand om dem på.
Likaså tycker gode mannen Eva Wanhatalo.
- Killarna har kommit från trauman och den nuvarande personalen kan verkligen sin sak. Är det läkarbrist kan man inte ta in någon från gatan som ska vara läkare. Det här handlar om människor.
Inga lokala företrädare
Men det är inte det enda som upprör.
- Det finns åtminstone fem killar som inte har någon lokal god man. Det måste de ha, som tar tillvara deras intressen och ser till att de har det bra, säger Kummu.
Karl-Erik Harnesk, föreståndare för flyktingmottagningen, instämmer i att det finns problem.
- Det är väldigt struligt med gode män.
Johani Helskä är tillförordnad överförmyndare:
- Alla de ensamkommande flyktingbarnen har en god man. Alla har inte en lokal god man utan en från Stockholm, Göteborg eller Malmö.
Tycker du att det är en bra situation?
- Det är inte riktigt bra. Men det går utmärkt att kommunicera via telefon.
Han säger att högtalartelefon används vid exempelvis besök på Migrationsverket.
- Boendets personal följer dem dit. Sedan stannar de utanför rummet och den gode mannen finns med via telefon.
Är det ett tillräckligt och tryggt stöd?
- Det tycker jag. Gode män ska ha omsorg om barnet men är inte socialarbetare.
Olaglig brist på beslut
Men det tycker inte Kummu.
- Ska det vara så här bör inte Övertorneå få ta emot fler ungdomar. Det är under all kritik. Jag frågar mig vad det här gör mot barnen.
Wanhatalo är inte heller nöjd.
- Min kille fyllde 18 år i december. Då hade kommunen en månad på sig att ändra mitt uppdrag som god man till särskild förordnad vårdnadshavare tills han fyller 21 år. Han får enligt lagen inte vara utan, men han hamnade mellan stolarna och har inte haft någon tills för några veckor sedan när jag fick mitt uppdrag. Det var ett lagbrott under drygt sex månader.
Johani Helskä säger att en lösning är i sikte.
- Det är inte bara att sätta dit någon, de måste kontrolleras att de duger som gode män först. I en snar framtid kommer situationen att vara löst, vi gör så gott vi kan, säger han.
Wanhatalo och Kummu kräver skärpning.
- Det måste börja fungera nu, säger Wanhatalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om