Så vill Övertorneås politiker få fler att flytta in

När vi pratat med olika Övertorneåbor så är befolkningstappet något som många tar upp som en viktig valfråga. Här ger partierna i Övertorneå kommun sin syn på frågan.

Tomas Vedestig (NS)

Tomas Vedestig (NS)

Foto: Maria Unga

Övertorneå2022-08-05 05:00

Tomas Vedestig, (NS):

Hur ska befolkningstrenden vändas? 

– Det är vår ödesfråga. De senaste två mandatperioderna ligger vi på minus 500 personer. Vi har bland annat föreslagit att kommunen ska erbjuda ett så kallat prova-på-boende till nyinflyttade vilket innebär att om man kommer och jobbar i Övertorneå så får man gratis boende i ett halvår och kan under den tiden testa att bo här. På så sätt behöver man inte göra sig av med sitt boende i södra Sverige. Norra Sverige inte är som i söder klimatmässigt sett. Vi anser att det är viktigt att man får testa på innan man flyttar, så det inte slutar i katastrof om det inte fungerar. 


 Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?

– Seniorboenden som passar för äldre. Många äldre bor kvar i sina hus för att det inte finns andra alternativ. Och för unga barnfamiljer finns inga hus vilket gör det svårt att flytta till kommunen. Även inom näringslivet behöver vi steppa upp lite. Vi tror mer på uppsökande verksamhet. Som kommunalråd måste man vara ute och träffa folk. Som en mindre kommun måste man lägga mer krut på att marknadsföra sig.

Tomas Mörtberg (C): 

Hur ska befolkningstrenden vändas?
– Vi måste få fler att flytta in till kommunen. Ifjol var ett trendbrott då fler flyttade in än ut, tro det eller ej. Vi har länets lägsta skatt, låga avgifter, billigt boende och det är framför allt tryggt. Här skjuter vi bara älg, inte människor. Vi har Sveriges bästa skola och är modellkommun för digitaliseringen inom äldreomsorgen och i bräschen för mycket. Men vi är alldeles för tystlåtna av oss och måste bli bättre på att berätta om hur bra vi är. Vi har också utsetts till Årets placebrander, då vi marknadsför området tillsammans med Pajala i projektet Hej hemby. 

Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?

– Inom socialnämndens verksamhetsområde måste vi höja lönerna och låta de anställda påverka arbetsschemat. Exempelvis jobbar de kortare nätter, men istället fler nätter i rad. De anställda vill hellre jobba längre nattskift och i gengäld få fler sammanhängande lediga dagar. På kvällsskiften vill de också göra skiftbyten en timme tidigare än så som schemat ser ut nu eftersom de gamla då redan har lagt sig. Där måste vi lyssna mer på dem mer och låta dem vara med och påverka. 

Christina Snell Lumio (V):

Hur ska befolkningstrenden vändas?

– Vi måste våga satsa. Förra året såg vi att befolkningsminskningen vänt och det är en trend som vi måste hålla i. Vi kan inte som kommun bromsa för mycket utan måste våga satsa. Det händer positiva saker i kommunen, bland annat har företaget som tagit över satsningen på Luppio lyckats. 

Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?

– En akilleshäl i kommunen är bristen på bostäder och de som finns behöver rustas, vilket är en utmaning för stiftelsen som driver Matarengihem. Vi behöver även få till en större inflyttning till kommunen för att klara av vård, skola och omsorg. I dag tvingas äldre jobba kvar istället för att kunna ta pension, det är inte hållbart i längden. Vi vill även förkorta arbetstiden med bibehållen lön för i första hand hemtjänstpersonalen så att man jobbar som mest 30 timmar per veckan med att börja korta den i flera steg.

Anders Wälivaara (KD):

Hur ska befolkningstrenden vändas?

– Det är en fråga som vi måste lösa. Att unga flyttar för att pröva sina vingar ska man inte hindra heller. Men ju mer man lyckas höja attraktionskraften för Övertorneå och få fler att stanna kvar desto bättre är det. Övertorneå är ju också en utbildningsort så att man har enorma möjligheter att utbilda sig på plats. 

Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?

– Det är framför allt bemanningen inom vård och omsorg. Man måste höja statusen på yrket genom att de som jobbar får mer makt över sin arbetstid. Och att göra själva yrket mindre statiskt så att de anställda får möjlighet att öka kompetensen och göra lönekarriär så man känner att man kan utvecklas på sin arbetsplats och inte behöver byta jobb för att göra en sådan karriär utan kan göra där man är.

Anki Tötterman, ÖFA:

Hur ska befolkningstrenden vändas? 
– Det är inte så lätt vi har många unga som stannar kvar. Vi har svårt att få större företag att etablera sig så om vi skulle få hit ett statligt företag skulle det gynna kommunen. Nu finns det ju en satsning igen på Luppioberget, det tror jag kommer gynna oss så att vi får turister som kommer. Vissa av dem stannar kvar, för att man tycker att Tornedalen är exotisk. 

Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?
– Skolan, att få fler pedagoger så att alla får betyg i skolan. Att för familjer ha mer att göra. Vi har en fin natur och göra det mer lättillgängligt. Det är ett arbete som också pågår. 
Våra pensionärer är ju också viktiga, alla äldre som bor på boenden behöver få en bra omsorg. Jag tycker inte riktigt att de får det idag. Det beror ju personalbristen, de är slutkörda, de är helt enkelt för få och hinner inte med och orkar. Vi politiker borde jobba en-två veckor på ett boende för att med egna ögon se hur det ser ut. 

Marianne Salometsä, (S):

Hur ska befolkningstrenden vändas?

– Vi vill bygga internetcentra i byarna där man kan jobba eller studera på distans i byastugor då man kan jobba eller studera på distans i en lugn miljö med hög teknisk utrustning. Det behöver vi skapa förutsättningar för. Nästan 90 procent av tjejerna som slutar gymnasiet studerar på universitet, vi vill gärna att de flyttar hem när de är klar. Om de kan stanna kvar för att studera på hemorten vore det värdefullt

Vilken är den viktigaste frågan för Övertorneå?
– Vår högsta prioritering är vård, omsorg och skola och det hänger ihop med utflyttningen. Vi måste vända trenden så att yrkena inom vården blir attraktiva igen. Vi vill införa heltidslön för en 80-procentig tjänst. Ungdomar i dag vill inte jobba som vi gjort tidigare. Vi vill också säkra de som närmar sig pensionåldern att de orkar jobba kvar och kan bidra med sina erfarenheter till de unga. Det handlar också om att få upp lönerna. När det gäller skolan vill vi ha in fler vuxna i alla stadier, psykisk ohälsa ökar bland unga så vi behöver skapa en trygg miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!