Östra Norrbotten är modellområde för Nära vård. Anledningen till att representanter från kommuner, regionen och organisationer samlades i Haparanda var för att försöka hjälpa till med att förbättra den psykiska hälsan för barn och unga. Ett av fokusområden inom Nära vård är just barn och unga och psykisk hälsa.
– I glesbygd vet vi att vi mår sämre än i storstäder och att den psykiska ohälsan ökar. Därför har vi den här dagen för att se hur vi ska samverka för att det här ska bli bättre, säger Greta Sköld, projektledare Nära vård modellområde östra Norrbotten.
På plats fanns bland andra Peter Juntti, socialchef i Övertorneå kommun. Han är också en del av den operativa ledningsgruppen för modellområde östra Norrbotten för Nära vård.
Genom Familjens hus har Övertorneå kommun samlat flera olika verksamheter i syftet att barn- och unga i slutänden ska få bättre hjälp och kortare avstånd inom vården men också för att arbeta proaktivt och förebygga ohälsa på flera sätt. I Familjens hus ingår bland annat öppenvård, familjecentral och ungdomsmottagning.
– Vi tror på den här samverkansformen och att vi spänner över hela spektret barn och ungdom från 0 till 18 år. Det ska kännas enklare att besöka alla de här funktionerna, säger Peter Juntti.
– Vi tror att när du träffar samma människor som arbetar inom samma geografiska punkt så blir det en tryggare tillvaro för barn och ungdomar att vända sig till.
Att placera verksamheterna under samma tak är något kommunen sett positiva effekter av.
– Om man ser att det behövs insatser kan man gå in med dessa tidigt, mer eller mindre direkt, säger Peter Juntti.
Under mötet förra veckan togs flera olika aspekter av ungas hälsa upp och Peter Juntti menar att det finns mycket att göra, på olika håll, för att förbättra situationen.
– Det finns definitivt ett jobb att göra. Vi är inte bättre än någon annan kommun, men det vi gjort är att vi kommit igång med det här samlade arbetet. Det fyller en jätteviktig funktion i samhället.
Lisbeth Löpare-Johansson, samordnare för nära vård hos Sveriges kommuner och regioner, menar att mötet i Haparanda var ett viktigt initiativ för att få alla aktörer i rummet samtidigt.
– En viktig del för att klara vår välfärd är att vi arbetar tillsammans över olika organisationer och inte minst för att det handlar om barn och unga tycker jag det är särskilt viktigt, säger hon.