Det var nog få som undgick förra årets vårflod, som beskrevs som den värsta på många år. Vägar stängdes, källare svämmade över och skadorna blev på vissa ställen stora. För kommunens del är fortfarande inte alla kostnader klara.
– Det är åtskilliga miljoner för Ekobadet och försäkringskostnader, säger VA-chef Simon Abrahamsson.
– Det är inte helt klart med försäkringsskadorna. Vi får se vart det leder men det är ju en naturkatastrof egentligen. Vi kan göra mycket men älven rår inte ens vi på.
För att försöka undvika samma skador som förra året har Övertorneå kommun vidtagit en rad åtgärder. Det handlar enligt VA-chefen bland annat om jobb på ledningsnätet, bakvattenbrunnar, bytt och höjt upp en pumpstation. I Pello och i Övertorneå finns också två nya flödesmätare.
Vattenmassorna som förra året tog över vissa vägar ställde bland annat till det för hemtjänst och vissa skolelever, någonting kommunen också har med i årets beräkningar.
– Hemtjänsten har tagit höjd för att det kan bli förseningar om man behöver köra andra vägar, och exempelvis att personal ska veta vilka vägar som kan bli aktuella. Samma gäller kosttransporter, säger säkerhetschef Thomas Norberg som också berättar att skolan är förberedd ifall det skulle bli problem med skoltransporter.
– Antingen att man kanske löser det med distansundervisning för berörda elever eller att bussarna kan köra en annan väg.
Kommunen har också fört dialog med bland andra polisen, trafikverket, regionen och länsstyrelsen.
– Vi har jobbat ännu mer med kommunikation till allmänheten, vi har gjort skriftliga utskick och haft informationsmöte i Juoksengi, just för att berätta vad vi gör men också vad man som fastighetsägare bör vidta, säger Thomas Norberg och fortsätter:
– Är man i utsatta- eller riskområden bör man kanske ha pumpar och proppar hemma. Kommer det kanske man i alla fall kan minimera skadorna. Köp en propp i god tid för när vattnet väl kommer in genom avloppet är det för sent att hitta proppar eller pumpar.
De senaste åren har kommunen haft uppstartsmöten inför vårfloden, gått igenom vad som kan hända och följt prognoser.
– Förra året kom SMHI ut ganska sent. De kom ut med den högsta varningen när vattnet redan strömmade över vägen, säger Thomas Norberg.
– Man hade kanske inte sampratat med finsk motsvarighet. Det skiljde sig åt i varningarna. De var inte jättesnabba i Finland, men de kom ändå ut snabbare med varningarna.
Tomas Norberg menar att kommunen kanske inte riktigt var inställd på den flod som faktiskt kom.
– Vi var kanske inställda på gul varning, lite högre än normalt, säger han.
– Men det fortsatte bara att stiga, tillägger Simon Abrahamsson.
Nuvarande finsk prognos, som snabbt kan komma att ändras beroende på vädret, är att vårfloden ska kulminera på många ställen i slutet av maj eller början av juni. Enligt kommunens egna flödesmätare har vattnet stigit en meter senaste veckan.
– Nu hoppas vi får mer prognoser från SMHI men mätpunkterna är lite backup för oss själva så vi kan följa på ett annat sätt, säger Thomas Norberg.
Med åtgärderna som är gjorda ser annars inte kommunen att de kan göra mycket mer i väntan på årets vårflod.
– Jag känner inte att vi kan göra mycket mer än vi gjort egentligen, annat än att vara beredda på att planera bemanning, säger Simon Abrahamsson.