S-förening kontrollerade flyktingarnas situation

Hur är det att komma som flykting till Övertorneå, Tornedalen och Sverige?Det är frågan som ställdes i Övertorneå då flyktingarnas situation ventilerades i kommunen.- Det var mycket intressant, säger Bente Åkerblom.

"Det är viktigt att ta del av flyktingarnas upplevelse av Övertorneå", säger Bente Åkerblom, socialdemokraternas kvinnoklubb. FOTO: linda danhall

"Det är viktigt att ta del av flyktingarnas upplevelse av Övertorneå", säger Bente Åkerblom, socialdemokraternas kvinnoklubb. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

ÖVERTORNEÅ2008-11-05 06:00
I måndagskväll träffade den socialdemokratiska kvinnoföreningen i Övertorneå flyktingsamordnaren Tomas Norberg och socialnämndens ordförande Annika Keisu-Lampinen för ett möte om de 75 flyktingarnas situation i Övertorneå.
Ingen rasism
- Vi ville höra oss för hur de upplever sin situation i Övertorneå och vad vi kan göra för att underlätta för dem. Vi ville också veta hur det är att komma som flykting till Övertorneå, Tornedalen och Sverige, säger Bente Åkerblom.
Svaret blev överraskande positivt.
- Kulturkrockar och väderlekskrockar, ja, alla krockar man kan tänka sig har inträffat. Flyktingarna meddelade att de blir jätteglada när byborna pratar med dem, om de så bara säger hej. Någonting som vi blev väldigt glada och lättade över var att de inte har mötts av någon rasism. Vi är tydligen förskonade från det och vi hoppas att så förblir.
Ett nytt liv
År 2007 kom de första flyktingarna till Övertorneå och under tre år kommer 30 flyktingar att anlända till kommunen.
- Vilket lyft det har blivit för oss med nya kommunbor som tillför oss så mycket positivt, säger Margareta Wedestig.
I och med flyktingmottagningen har omkring 20 personer fått arbete och 30-40 lägenheter hos bostadsbolaget har blivit uthyrda. I förskolan blandas allehanda språk och kulturer, vilket i sin tur gör att vi alla fått vidgade vyer. 
- Ser man det rent ekonomiskt är det en stor fördel att vi fått nya invånare hit, invånare som handlar i våra butiker, går på vår biograf, nyttjar våra sportanläggningar m m, och vilket gör att både affärsidkare och andra kommunbor är nöjda. Man efterfrågar nya matvaror och för oss exotiska kryddor, som vi alla kan köpa och på så sätt bredda vår kokkonst.
Många har sysselsättning
Någonting som också var glädjande var att många av de nyanlända har fått arbete, praktik och tar del i föreningslivet.
- Det är alltid roligt att få informera om vår verksamhet, säger Tomas Norberg, flyktingsamordnare.
Han säger att flyktingarnas upplevelse av Övertorneå är varierande.
- Det är som för oss andra. Men det är roligt att kunna erbjuda en nystart på livet.
Nu hoppas kvinnoklubben på att träffa föreståndarna för flyktingboenden och att träffa flyktingarna själva i deras hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om