Biskop Hans Stiglund säger att kyrkan ska stå för godhet. Men det kan göra att problem göms undan och förblir olösta.
Därför anordnades i går en tankesmedja om jämställdhet och arbetsmiljö.
"Kvinnor är häxor"
Att problem förs fram i ljuset kan vara känsligt. Inte minst frågan om kvinnors rätt att vara präster.
- 98 procent av det vi gör i församlingen fungerar perfekt, men det är våra två procent som inte fungerar som lyfts fram. De två procenten kan vi lösa internt. Vad gäller kvinnoprästmotstånd är det kvinnorna som ändå styr överallt. Mor bestämde hemma och far var dräng, säger Ove Kohkoinen, Övertorneå församling.
Monica Metsävainio, kyrkoherde i Pajala lyfte även hon kvinnofrågan.
- Vi har olika sätt att tilltala och behandla människor på. Män har pondus, kvinnor är häxor. Män förhandlar och kvinnor hotar. Genusperspektivet är jätteviktigt att jobba med.
Satsning på arbetsmiljö
Tankesmedjan är en satsning sedan tre år tillbaka.
- Att Tankesmedjan var inplanerad här blev väldigt lämpligt eftersom ämnet precis debatterats här, säger Katarina Wuopio, personalkonsult.
Dagen behandlade problem som mansdominerade styrelser, att kyrkan har svårt att acceptera oliktänkare, offermentalitet och problemet som lyftes upp på en skrivelse på väggen "Jag tror på Gud, men jag tror inte på kyrkan- varför har det blivit så?".
Men framför allt riktades energin åt visioner. I framtiden ska kyrkan satsa på att se de enskilda människorna och att behandla alla lika.
- Vi vill skapa en trovärdig kyrka och leva som vi lär, där vi är jämlika och jämställda, säger biskop Hans Stiglund.
Under gårdagen deltog representanter från Kalix, Överkalix, Haparanda, Övertorneå och Pajala. Möten har tidigare hållits i Luleå, Umeå och Arvidsjaur.
Birgitta Pirhonen nyanställd komminister i Övertorneå deltog ej.
Att kvinnofrågan får stor uppmärksamhet tycker Stiglund är bra.
- Allmänheten har och ska ha höga krav på oss. Vi predikar om varje människas lika värde och då ska det synas. I Tornedalen finns en bild av den gode fadern som tar hand om kvinnor. Men i det finns samtidigt en nedvärdering och frågan om församlingarna är mogna för kvinnor väcks. Jag ställer frågan, vad är det som ska vara moget?
"Organiserad brottslighet"
På plats fanns också Johnny Kroon. Han lämnade kyrkan för drygt 20 år sedan då hans egen fru utsattes för kvinnomotstånd i Övertorneå församling. I går tog han på nytt steget in i församlingens värld.
- Församlingen har nu äntligen anställt en kvinnlig präst och kyrkoherden Roland Hemphälä har tagit fasta på kärleksbudskapet i bibeln. Det känns väldigt bra, säger Kroon.
Han vill att kvinnoprästmotståndet prövas av lagen.
- Det är organiserad brottslighet. Att hänga upp sig på Paulus ord att "kvinnan må tiga i församlingen" är oförsvarbart. Även Paulus måste få ha en dålig dag, säger Kroon.
Problemen till ytan
Problem och visioner handlade gårdagen om i Övertorneå församlingshem.- Kyrkan brottas med sin godhetskultur och vill gärna gömma undan problem, säger biskop Hans Stiglund.
Med en blandning av humor och allvar närmade sig kyrkoherde Monica Metsävainio jämställdhetsproblematiken.
Foto: Linda Danhall
FAKTA Varför tankesmedja?
Arbetsmiljöverket har pekat ut den psykosociala arbetsmiljön inom kyrkan som ett bristområde och ställer krav på åtgärder.
Jämos granskning av jämställdheten i Svenska kyrkan har visat att en stor del av prästvigda kvinnor i Luleå stift upplevt sig diskriminerade.
I såväl Pajala som Övertorneå har debatten nyligen gått het om församlingarna bör anställa kvinnliga präster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!