Politiker rasar mot "arbetsfrihetslinjen"
Fyra personer har det senaste året slutat arbeta innan uppsägningstidens slut med bibehållen lön.Arbetsfrihetslinjen kallar Ulf Zakariasson det för.- Det här känns inte bra samtidigt som undersköterskor sägs upp. Lön ska man få om man arbetar, säger han.
"Det här rimmar illa när undersköterskor samtidigt sägs upp", säger Ulf Zakariasson, frilansande politiker. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
Socialchefen Mats Morin fick sluta, områdeschefen Mikael Bergström fick sluta, så fick också näringslivssekreterare Eva Juntti Berggren och nu har energirådgivaren Tomas Westerberg slutat.
Uppsagda undersköterskor
Den sammanlagda lön som Övertorneå kommun betalar ut till de fyra som inte längre arbetar är drygt 1 340 000 kronor för deras sammanlagda uppsägningstider. Tillsammans med sociala avgifter blir summan drygt 1,7 miljoner kronor.
- Lön ska man få om man arbetar. Alliansen i Övertorneå har infört arbetsfrihetslinjen, till skillnad från alliansen på riksnivå som pratar om arbetslinjen, säger den numera frilansande politikern Ulf Zakariasson.
Det är någonting som fått honom att se rött.
- Man väljer att betala lön åt anställda som inte behöver visa sig på arbetsplatsen. Det här är jag en stark motståndare till. Det känns fel när Övertorneå kommun samtidigt säger upp undersköterskor, bara på Särkivaaragården sju stycken. För dessa pengar skulle flera undersköterskor kunna jobba i ett år.
Han kräver att förfarandet upphör.
- Själv har jag blivit uppsagd säkert 20 gånger, det är bara att jobba uppsägningstiden ut. Vill man sluta är det bara att sluta, men då upphör också lönen. Men säkerligen kommer det fler som kommer att få lön utan att behöva arbeta.
Personalchef Lars-Erik Olsson säger att det inte går att jämföra undersköterskor med att inte arbeta under uppsägningstiden.
- Hade de stannat kvar på sina tjänster hade ändå undersköterskorna tvingats sluta, det hänger inte samman.
Personalutskottets ordförande Tomas Mörtberg säger att anledningen till att lön betalas ut trots att personen inte arbetar ibland beror på avtal.
- En annan blev styvmoderligt behandlad och vi har ett arbetsgivaransvar. Jag förstår att det kan sticka folk i ögonen.
Det förstår också kommunchef Maria Salmgren.
- Det här är ingen policy vi har utan de är bedömda fall till fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!