Polisen kräver handlingskraft

Gång på gång tvingas polisen övertala hemtjänst och ambulanspersonal att försöka rädda liv. Nu uppmanar vakthavande befäl Anders Calderäng till handlingskraft. "Det går inte att stå med armarna i kors", säger han.

LÅNGA STRÄCKOR. Polisen har stora områden att bevaka och det kan ta ett tag efter larm till dess polis är på plats. Nu uppmanar polisen Anders Calderäng till handlingskraft, från hemtjänst och ambulanspersonal.

LÅNGA STRÄCKOR. Polisen har stora områden att bevaka och det kan ta ett tag efter larm till dess polis är på plats. Nu uppmanar polisen Anders Calderäng till handlingskraft, från hemtjänst och ambulanspersonal.

Foto: Petra Isaksson

ÖVERTORNEÅ2015-11-30 16:05

På måndagen larmade hemtjänsten i Övertorneå SOS alarm sedan de inte kom i kontakt med en vårdtagare.

– De misstänker att någonting har hänt och ser det som en nödsituation, säger Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Utanför vårdtagarens bostad inväntar hemtjänsten och ambulansen polis för assistans. Men ingen polispatrull finns i närheten så Anders Calderäng berättar att han fick övertala hemtjänstpersonalen och ambulanspersonalen att gå in till vårdtagaren.

– Jag fick övertala den handfallna personalen att agera enligt de nödregler som gäller alla och en var i en sådan situation, det kan handla om att rädda liv, det går inte stå med armarna i kors och vänta, då måste man agera.

Anders Calderäng säger att det flera gånger hänt att hemtjänst och ambulanspersonal inte agerat i avsaknad av polis.

– Det är allvarligt, man måste agera. De har en roll i samhället och måste agera, de kan inte stå och tveka. Det är långt ifrån första gången, det här sker. Det är bara att tänka sig in i situationen att sin egen mamma eller pappa behöver hjälp men att hemtjänsten och personalen står utanför dörren och gör ingenting, så kan det inte vara, det kan föreligga fara för annans liv.

Anders Calderäng säger att polisen önskar att de kan vara överallt hela tiden, men verkligheten ser inte ut så.

– Vi har ofta lång framkörningstid. Polisen kan inte flyga fram och då kan man inte vänta på polisen. Nu fick jag övertala personalen och ge råd och dåd via telefon för att de skulle ingripa, säger Anders Calderäng.

Socialchefen vid Övertorneå kommun Carina Ylipuranen och chefen vid hälsocentralen Elisabeth Eero har inte hört talas om det inträffade och inte heller enhetscheferna uppger att det vet någonting om händelsen eller liknande händelser. Vid ambulansen är det ingen som vill svara på frågor. Efter efterforskningar lyckas Carina Ylipuranen få fram information.

– Hemtjänstpersonalen har åkt hem till en person och de hade inte nyckel, de kontaktade SOS alarm och sedan bröt de sig in. Hemtjänstpersonalen förstår inte att det här blev en sådan stor grej, säger Carina Ylipuranen.

Hon säger att personen i hemmet inte kunde öppna dörren själv, men att allting nu är utrett.

Att personalen skulle vara handfallen anser hon att inte stämmer.

– Polisen har nog använt fel ord.

Men polisens kritik kvarstår och nu föreslår Anders Calderäng en utbildningssatsning för hemtjänst och ambulanspersonal.

– Det kan vara aktuellt för att undanröja liknande situationer som kan utgöra en fara för allmänheten, säger Anders Calderäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om