Norrbottens jämställdhetspris har delats ut sedan 2014 för att uppmärksamma framgångsrikt jämställdhetsarbete. I år gick priset till Karl Gustaf Brottningsklubb i Övertorneå.
– Vi blev väldigt överraskade. Det var lite av en chock när vi gick upp på scenen och mottog priset. Det känns fantastiskt roligt det här, säger Emil Rolfs.
Brottarklubben har aktivt jobbat med att få fler tjejer att börja, men även stanna, inom klubben.
Vilket nu har gett effekt.
– Vi har målmedvetet jobbat i flera års tid med det här. Det är två olika brottarstilar mellan killar och tjejer. Vi tränare har tidigare haft mest erfarenhet av den grekisk-romerska stilen som killarna brottas, så därför har vi tagit in gästtränare som kan fristilen som tjejerna brottas, säger Rolfs innan han fortsätter:
– Och det är för att ge tjejerna samma förutsättningar att utvecklas. Sedan har vi ledare inom klubben fått erfarenhet när vi har tagit in hjälp från annat håll.
Föreningen erhåller nu en prischeck på 100 000 kronor för sitt jämställdhetsarbete. Och vad pengarna ska gå till är i nuläget oklart.
– Det är ett pris till hela föreningen, alltifrån de minsta till de äldre och de som hjälper till runtomkring. Vi får prata ihop oss och komma på någonting roligt, säger Emil Rolfs.
Det är Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens kommuner, Luleå Tekniska Universitet och Region Norrbotten som gemensamt delar ut priset. Så här lyder juryns motivering:
"Årets pristagare har i många år arbetat för att bereda plats för tjejer och kvinnor i en miljö där killar och män alltid tagit stor plats. För att lyckas med arbetet har det krävts strategiska beslut, ett förändrat tankesätt och tid för att skapa ett sammanhang där alla känner sig välkomna och väljer att stanna kvar. Aktören är verksam i glesbygden, men långa avstånd sätter inte stopp för att förverkliga barn och ungdomars drömmar och mål. Oavsett kön behandlas alla lika och får samma chans till utveckling. Genom att aktivt arbeta för ökad jämställdhet bland medlemmarna har föreningen tredubblat sin verksamhet och har idag en majoritet kvinnliga utövare och har tjejer och kvinnor som representerar föreningen på landslagsnivå med stor framgång."