Pelles avställda släp bötfälldes – i Stockholm

Släpet är sedan länge avställt vid polcirkeln i Tornedalen. Men släpet har förväxlats med en Mercedes. Nu måste Per-Olof Johansson, 80, betala 1000 kronor för en nattlig felparkering nära Östermalm.

SLÄPET. Bakom Per-Olof "Pelle" Johansson ligger släpvagnen begravd under snömassorna.

SLÄPET. Bakom Per-Olof "Pelle" Johansson ligger släpvagnen begravd under snömassorna.

Foto: Tage Töyrä

Övertorneå2017-01-03 13:18

Förra året bötfälldes Elsa Öhmans avställda skoter i Malmö när den i själva verket låg avställd i garaget i Rantajärvi. Fallet väckte enorm uppmärksamhet och efter en lång kamp fick hon till slut pengarna tillbaka av Transportstyrelsen.

Men nu upprepar sig historien i samma trakter, rapporterar Haparanda-Bladet.

Den här gången har Per-Olof "Pelle" Johansson i byn Jomotusjärvi drabbats. Hans släpvagn har bötfällts av Stockholms parkeringsvakter strax norr om den fashionabla stadsdelen Östermalm. En resa på över 100 mil – enkel väg.

Problemet är återigen uppenbart.

– Släpet ligger under en meter snö och har varit avställt i säkert över tio år. Så det är egentligen skrot som är där under snön. Tryggt och stilla. Man ser bara lite av toppen på den, säger han till NSD.

Så du var inte i Stockholm med släpet mitt i natten?

– Nej, där har jag verkligen inte varit där inte. Jag är 80 år gammal – så sådana färder gör jag inte nej.

Av kravbrevet från Transportstyrelsen framgår det att boten är riktad mot en bil av lyxmärket Mercedes som stått felparkerad på Smedsbackgatan på Gärdet den 30 november 2016.

– Jag har aldrig haft en Mercedes.

I fallet med Elsa Öhmans skoter visade det sig att en utländsk bil med samma registreringsnummer låg bakom.

Felparkeringsavgiften är en påminnelse. Men Johansson säger att han inte har fått det första brevet. Han kommer motvilligt att betala avgiften på 1000 kronor. Annars får han en förseningsavgift.

– Det är mycket pengar för en pensionär, säger kompisen Tage Töyrä som engagerat sig i fallet.

Med polisens hjälp hoppas Pelle Johansson på att få pengarna tillbaka. Men då måste han bila 25 kilometer till polisstationen i Övertorneå. Det är en bra bit att köra i hans ålder, påpekar han.

– Det är halt och jävligt guppigt. De har just inte plogat på flera dagar heller. Det är inte så roligt att fara dit och så kanske det inte finns någon polis när man kommer dit. Det finns nästan ingenting som fungerar i vårt samhälle, men jag kommer göra ett försök.

Johansson tycker att de som drabbas av felaktiga böteskrav borde få någon form av skadestånd för besvären.

– De kan ju inte hålla någon ordning på registreringsnumren. Men det får man säkert inte. Det får man aldrig. Nä, inte en chans.

Med största sannolikhet är det parkeringsvakten som har skrivit in fel registreringsnummer, enligt Transportstyrelsen.

– Eller att det är ett utländskt registreringsnummer med samma funktion som våra, alltså tre bokstäver och siffror, och att parkeringsvakten inte har lagt in funktionen att det är utländskt, säger Mikael Andersson, pressansvarig.

Transportstyrelsen ligger inte bakom själva p-boten. De administrerar endast de krav som kommer från de kommunala parkeringsvaktsbolagen. De måste lita på informationen de tar emot.

– Men vi måste vara ödmjuka och säga att ibland blir det fel. Sett ur det här perspektivet tror jag inte det här några stora problem för personen att bestrida det här som han har anfört i media. Men det måste göras via polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om