Gunnar Björk bor med sin familj på Vitsaniemi gård, mellan Övertorneå och Haparanda. På gården, som har anor till 1500-talet, bedriver man skogsbruk och arrangerar även fiske och jakt för betalande gäster.
När Gunnar Björk besökte Europas största jaktmässa, "Jagt und Hund" i tyska Dortmund tillsammans med några andra jaktentreprenörer ur Swedish Lappland Hunting, en branschsammanslutning med hushållningssällskapet som huvudman, var intresset från de utländska jägarna stort för att få jaga lodjur i Sverige.
- Men på grund av att länsstyrelsen ännu inte har bestämt vilka villkor som gäller för lodjursjakten så kan vi ju inte ta emot några bokningar. Vi är seriösa och lägger ut tiotusentals kronor på att marknadsföra oss på mässor och så tvingas vi säga nej till intresserade kunder, säger Gunnar Björk.
Förlorar intäkter
Han är mycket kritisk mot länsstyrelsens senfärdighet.
- Jakten börjar den 1 mars och ingenting är bestämt. Som jaktentreprenör måste man ha klart för sig vilka förutsättningar som gäller och kunna planera. Vi vet ju ingenting och går miste om intäkter när vi inte kan boka in kunder, säger Gunnar Björk.
Han menar att jaktturism kan bli en viktig källa för sysselsättning i Norrbottens glesbygd.
- Men då kan inte myndigheterna och byråkratin sätta käppar
i hjulet, säger Gunnar Björk.
Vid fjolårets jakt sköts 19 lodjur av den totala kvoten på 24 i Norrbotten.
Men ska man bedriva kommersiell jakt på ett så pass sällsynt djur med så liten jaktkvot?
- Det har skett många föryngringar i Tornedalen. På det sättet skulle man få en mer riktad avskjutning. Arealerna och lodjuren räcker till både för norrbottniska jägare och jaktturister, säger Björk.
Organisatoriska förändringar
På länsstyrelsens hemsida under rubriken lodjursjakt stod det
i måndags, med två veckor kvar tills jakten börjar: "Lodjursjakten i Norrbottens län är ännu inte beslutad. När det är klart kommer du att hitta information här.".
Fördröjningen verkar bero på organisatoriska förändringar. Från och med i år hanteras lodjursjakten på ett nytt sätt. Naturvårdsverket har delegerat lodjursförvaltningen till länsstyrelserna i de fyra län där det varit föryngring av lodjur de senaste tre åren. Delegeringen gäller både skydds- och licensjakt.
Beslut i veckan
- På grund av att Naturvårdsverket har dröjt med sitt delegationsbeslut har vi på länsstyrelserna inte kunnat göra någonting ännu.
I mitten av januari skulle beslutet ha tagits av Naturvårdsverket men av olika orsaker har det dröjt, säger Lars Dahlberg, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
När kommer Naturvårdverkets beslut?
- Det ska komma den här veckan. Då kan vi fördela kvoterna. Till viltförvaltningsdelegationens sammanträde den 22 februari kommer länsstyrelsen att ha bestämt hur det ska ut och informera om det, säger Lars Dahlberg.