Oenigt om skolmålning
I 25-år har skolgården på skolavslutningen målats av avgångseleverna. Men de senaste åren har det hela spårat ur.- De klättrar upp längs stuprännorna och klottrar på taken, säger Göran Tordelöv, vaktmästare.
I 25 år har skolgården i Övertorneå målats av eleverna vid skolavslutningarna. Här är minnen från fjolårets målarfest. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
- Vi har varit ovanligt förskonade, men nu har det ökat år från år. Det är dags att informera om vad som försiggår, säger Leif Juntti, fastighetsavdelningen.
Fest och måleri
Klottret och skolavslutningen tycks gå hand i hand och bakgrunden ligger långt tillbaka i tiden.
- I 25 år har det varit en tradition att avgångseleverna målar skolgården i alla färger, säger Göran Tordelöv, vaktmästare på Centralskolan.
Att den grå asfalten får färg är ingenting som skolan motsätter sig.
- Vi på skolan ser inget problem på något vis, det blir lite trevligare med färg på asfalten. Vi uppmanar inte eleverna att måla utan det är elevernas initiativ. Vad de gör på sin fritid är föräldrarnas sak, säger Jonny Oja, lärare.
Problemet är att färgen numera sprider sig på husväggar, flaggstänger, trafiksskyltar, räcken och upp på de höga skoltaken.
- De klättar upp längs stuprören och klottrar på taken. Tänk om de skulle ramla ner, det är ju livsfarligt, säger Tordelöv.
Han och Juntti vill att skolledningen och föräldrar ska ta sitt ansvar och sätta stopp för klottret.
- Skolan är rankad som Sveriges bästa skola och klotter och vandalisering hör inte hemma här. Vi har varit för liberala och släppt tömmarna. När man gör det går det inte att styra och nu har klottret gått överstyr.
Informera för stopp
Klotter är förbjudet enligt lagen och som ett alternativ föreslår Tordelöv ett plakat att klottra på.
Ett annat förslag är att skolledningen skickar ut ett informationsbrev till föräldrarna inför skolavslutningen. Men det tänker inte rektor Bosse Barsk göra.
- Det är inte klotter, det är målning, säger han innan han hänvisar vidare till en av skolans lärare.
- Fastighetsavdelningen och vi har olika synsätt. Det är upp till föräldrarna, vi kan inte ta ansvar för vad eleverna gör på sin fritid. Eleverna vet att de inte får måla någon annanstans än på asfalten.
Övervakningskamera
För några dagar sedan bröt sig någon in i samtliga bodar runt skolområdet. Klotter med otrevliga budskap och personliga påhopp har också synts till.
- Nu måste rektorn ta sitt ansvar. Kanske är det dags att sätta upp en övervakningskamera, det skulle bära sig i relation till kostnaden för klottersaneringen, säger Tordelöv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!