Ny livsstil i fokus
Tusen Övertorneåbor får genom att svara på en enkänt, chans till en bättre hälsa.I projeketet ges möjlighet till livsstilsförändring.- Fysisk aktivitet har så många fördelar, säger Carola Alm, specialistläkare.
Vice kommunalråd Sven Kostenius, sjukgymnast Viktoria Mäki, kommunalråd Linda Ylivainio, vårdcentralens verksamhetschef Elisabeth Eero och specialistläkare Carola Alm är glada att kunna inleda projektet för att kartlägga och förbättra folkhälsan i Övertorneå. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
Hon har tagit initiativet till projektet "Bättre folkhälsa i Övertorneå" som inleds den 23 mars och då det slutgiltiga avtalet ska undertecknas.
Inledningsvis kommer 1 000 Övertorneåbor att få besvara en enkät om sin hälsa. I frågeformuläret ingår allt från frågor om sömn, rökning, skiftarbete, matvanor till motion. Personerna som får chans att svara är mellan 16 och 75 år.
Minska riskfaktorer
Utifrån enkäten kommer svarspersonerna att få en färg, grön, gul eller röd. Röd står för hög risk att bli sjuk.
- Fokus är i vanliga fall på de som redan är sjuka. Nu är tanken att de gröna ska förbli gröna och att de gula ska röra sig åt det gröna hållet. Människans riskfaktorer varierar genom livet, säger Carola Alm.
Tanken är sedan att välja ut ett antal personer som sedan kommer att få möjlighet att förbättra sin hälsa med hjälp av en livsstilsförändring.
- Enkäten är utvecklad i Finland och 40 000 personer har fått svara på enkäten genom sin företagshälsovård i Finland. Bland annat riksdagen har använt sig av den, säger Elisabeth Eero, verksamhetschef.
Genom enkäten pekas riskfaktorer ut och de personer som sedan väljs ut får först genomgå en hälsoundersökning.
- I undersökningen görs en utvärdering av rörelse, styrka och kondition. Kan vi fånga upp människor i tid och vara steget före är det väldigt bra, säger sjukgymnast Veronika Mäki.
Det leder enligt Carola Alm till att problemen analyseras och därefter kan en livsstilsförändring inledas för bättre livskvalitet.
- Träning har så många goda effekter, blodtrycket blir bättre, blodsockret, smärta minskar, sömnen blir bättre och man blir gladare. Dessutom finns många kringeffekter som att lära känna nya människor och träna tillsammans, säger Alm.
Sven Kostenius, vice kommunalråd brinner för projektet.
- Vi har lyft frågan till kommunstyrelsen för att det ska hända någonting. Att förebygga hälsoproblem vinner individen och hela samhället på.
"Ett utmärkt steg"
Projektet ska pågå i ett år och kostar 550 000 kronor. Med är FOU, folkhälsorådet, landstinget och kommunen.
- Det är roligt att vi i Övertorneå har drivande specialister som vill genomföra förändring. Det här är ett utmärkt steg, säger kommunalråd Linda Ylivainio.
Efter projektåret är tanken att arbetssättet ska bli en naturlig del i verksamheten.
- Det är viktigt att hålla det vid liv, säger Mäki.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!