Myrmark mot klimatförändringar

Gränsälvskommissionen kräver att vattnet skyddas om det blir torvbrytning i Isovuoma i Övertorneå.

TORV. Åtgärder krävs för torvbrytning i Övertorneå.

TORV. Åtgärder krävs för torvbrytning i Övertorneå.

Foto: magnus pehrsson

ÖVERTORNEÅ2015-12-07 19:41

År 1996 beviljades tillstånd till torvbrytning i Isovuoma. Brytningen startade aldrig och år 2013 beviljades överlåtelse av tillståndet till företaget Neova AB. Neova vill förlänga tillståndet i 25 år.

Som NSD tidigare berättat säger Övertorneå kommun nej, med motiveringen att Övertorneå är en Eko-kommun och inte är positiv till torvbrytning. Naturskyddsföreningen säger också nej, med anledning av utsläpp av växthusgaser vid brytning och förbränningen, enligt deras beräkning motsvarande "en personbil som kör omkring 60 miljoner mil". De är också oroade över vattenmiljön och som samrådshandlingarna nämner kan brytningen medföra att ämnen i marken exempelvis kvicksilver sprids till Torneälven.

Även fastighetsägare säger nej, de anser att det innebär förlust av värdefulla jaktmarker och rekreationsområden.

Nu har också Gränsälvskommissionen yttrat sig till länsstyrelsen. De poängterar att Haparandaborna får sitt dricksvatten från Torneälven och att myrmarker är viktiga för att minska konsekvenserna av klimatförändringarna "skydd av myrmarker kan vara en av de kosntadseffektivaste sätt att förebygga klimatförändringen, jämna ut översvämningar genom att behålla vatten och bromsa vattenflöden samt ytterligare bidra positivt till ytvattnets kvalitet", skriver de. Om torvbrytning startar kräver de omfattande vattenskyddsåtgärder.

Företaget Neova anser att torvbrytningens påverkan på Torneälven är "liten till obefintlig" vilket de skriver i tillståndsansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om