Centrala Övertorneå lider just nu av en myggplåga som är den värsta i mannaminne.
– I våran stuga fem mil bort finns det nästan inga mygg. Men i centrala Övertorneå är det jättemycket. Vi har precis köpt en hundvalp, en schäfer som heter Axa. Hon är sju månader och måste motioneras varje dag. Jag tänkte gå med henne i skogen, men det går inte. Hon blir väl halvt uppäten av myggen, säger Fanny Anttila.
– Det är under sommaren man vill vara ute, under vintern har vi väldigt kallt här uppe. Jag har en kompis som har två hästar. Hon säger att hästarna inte kan stå ute på natten. Vid niotiden på kvällen springer de omkring, för att de är så uppjagade av myggen. Så de måste tas in över natten, säger hon.
Förslag om besprutning
Inte bara ortsborna lider. Även turisterna drabbas.
– Vi har en camping i centrala Övertorneå. Jag har hört att vissa turister åkt hem tidigare än planerat, för de har inte stått ut med myggen, säger Fanny. Jag har aldrig reagerat på myggen så mycket som nu. Jag kan inte tänka mig att det är bra att spruta på en massa kemikalier på kroppen, heller.
Medborgarförslag
För att komma till rätta med problemet, skickade Fanny ett medborgarförslag till Övertorneå kommun om att bespruta områden kring Särkkijärvi och våta skogspartier och sedan en bit längs Torne älv. Hon fick svar från Övertorneås kommunchef Rolf Kummu, som säger att frågan varken är enkel eller går snabbt att lösa.
– Vi har påbörjat en utredning i ärendet, säger Kummu till NSD.
– Man måste inventera myggförekomsterna och göra mätningar på vad det är för arter under en period av två månader. Sedan ska fångsten artbestämmas av SLU. Dessutom måste vi beakta att Torne älv-området är ett Natura 2000-område, vilket gör att kraven är höga. Vi måste också göra en ansökan om besprutning till Länsstyrelsen, som kan ge oss dispens. Det innebär också att vi måste göra en miljökonsekvensbeskrivning och få samtycke från alla berörda markägare. Slutligen måste vi göra en ansökan till Naturvårdsverket, berättar han.
Svår process
Första steget i bekämpningen, inventeringen av myggförekomsten, kommer förmodligen igång först nästa sommar.
– Vi jobbar med frågan. Det var en betydligt besvärligare process än vad man kunde tro, säger Övertorneås kommunchef Rolf Kummu.